Sestřičky z agentury ACME vnášejí nemocným do života větší pohodu

  •  

Domácí péče umožňuje nemocným lidem, léčit se v pohodlí domova a nemuset trávit dlouhé dny hospitalizací v nemocnici nebo v léčebnách pro dlouhodobě nemocné. Ústecká agentura domácí péče ACME vedle domácí zdravotní péče, hospicové péče a neveřejné dopravy nabízí také rehabilitační péči v domácím prostředí. Podle jednatelky ACME Štěpánky Tomsové práce zdravotní sestry, ale u pacientů doma nejde s předchozími zkušenostmi sestry v nemocnici nebo domově pro seniory vůbec srovnávat.

Jaké to je být zdravotní sestrou, která poskytuje zdravotní domácí péči?

Naplňující, je výhodou, že máte zpětnou vazbu od klienta. Vidíte, jak se díky vaší práci zdravotní stav klienta zlepšuje, posouvá k lepšímu. Jste s ním v každodenním styku a víte, co je pro něj to nejlepší.

V čem se práce domácí sestry liší od práce v nemocnici nebo v domově pro seniory?

Zdravotní sestra v domácí zdravotní péči pracuje samostatně, nemá za sebou lékaře, staniční sestru a kolegyně. Musí se sama rozhodnout, vyřešit krizové situace a hlavně je potřeba mít odborné znalosti. Vždy říkám, že je potřeba trochu adrenalinu a mít povahu do nepohody.  Ona musí vyjet za každého počasí, ať mrzne, sněží, je nesnesitelné horko … vždy musí vykonat u klienta ošetřovatelskou návštěvu.

Jak práce probíhá? Sestřička přijede k pacientovi domů a dělá co?

Sestřička pracuje na základě ordinace lékaře, který určí léčbu a frekvenci návštěv. Jedná o ošetřovatelské výkony jako např. odběr krve, převaz, aplikace inzulínu, ošetření stomií, rehabilitace, hospicová péče a mnoho dalšího.

A je to pro domácí sestru náročné nemít za sebou oporu kolegyň nebo lékaře?

Ano, je to náročné. Vždy říkám, že zdravotní sestra pracující v domácí péči je velká odbornice a nesmírně si jich za to vážím. Musí mít velké odborné znalosti, být neuvěřitelně fyzicky a psychicky odolné.

Je práce domácí sestry náročnější na psychiku?

Záleží na jedinci, jaké hranice si nastaví. To znamená, že je nutné určité věci brát s nadhledem a smířit se s tím, že některé záležitosti prostě nezměním.

Je vztah domácí setry s pacientem stejný jako v nemocnici nebo se nějak liší?

Je více osobní, musí získat klientovu důvěru, on si jí pouští do svého domova a i do svého života. A tady je potřeba si nastavit hranice.

Co musí zájemkyně o takovou práci splňovat?

Hlavně chuť toto poslání ne povolání vykonávat. Důležité mít ukončené vzdělání v oboru všeobecné zdravotní sestry, nejlépe je mít pět let praxi u lůžka. Ale to v současné době, při nedostatku zdravotních sester, nepožadujeme.

Přistoupili jsme na to, že si sestry školíme a zaučujeme sami. Tak aby byla schopná samostatně a sebevědomě pracovat v terénu. Starší a zkušenější kolegyně se zájemkyním věnují trpělivě a snaží se jim předat veškeré své zkušenosti a kdykoliv opravdu kdykoliv jim pomůžou s radou.

A to hned jak u vás sestřička nastoupí, tak vyráží za pacienty sama?

To ne, to by nešlo. Jsou přidělené ke starší kolegyni a ta je provede. Ukáže, jak vše probíhá v terénu, jak se zapisuje do zdravotnické dokumentace, do jakých firemních procesů zasahuje atd.

Sama za pacienty vyjíždí zhruba po měsíci a začíná méně náročnými výkony. A jak postupně získá jistotu a sebevědomí, tak přidáváme.  Ale není se čeho bát, každý se učí, i já.

Domácí sestra za pacienty dojíždí, to znamená, že musí umět řídit?

Většinou ano, naše sestry jsou vynikající řidičky. Přeci jen jezdí za každého počasí, musí si poradit s parkováním v centru města, hustotou provozu, jsou úžasné, jak si poradí.  Postupně se hodně vyjezdily. Ale také máme sestřičky, které nechtějí řídit a ty mají k dispozici služební auto s řidičem.

Agentura ACME Domácí péče s.r.o. si váží každého zaměstnance a snaží se vytvářet dobré podmínky pro práci , která je náročná . Rádi by jsme v našem týmu uvítali novou kolegyni či kolegu , kteří věří , že tato práce má smysl.

 

ACME Domácí péče s.r.o.

Železničářská 908/24

400 03  Ústí nad Labem

Email: info@acmepece.cz

Tel. 475 216 331


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*