Střekovské dál trápí zápach ze Setuzy

  •  

Nezaměnitelný zápach linoucí se z areálu bývalé Setuzy sužuje obyvatele Střekova, ale i jiných částech města. Nárůst stížností obyvatel na pach podobný odéru zkaženého masa eviduje ústecký magistrát, stížnosti obyvatel řeší také Česká inspekce životního prostředí.

V areálu bývalé Setuzy je šest výrobních firem Oleochem, Chemoprojekt, SChem, Spolpharma, ENERGY Ústí nad Labem a Glencore Agriculture Czech, které mají pro své provozy integrovaná povolení Krajského úřadu Ústecké-ho kraje. Přestože zdejší firmy o problému vědí a některé řeší protizápachová opatření už dlouhodobě, typický pach nemizí.

Manželé Kischovi bydlí na Střekově 34 roků a před zápachem utíkají mimo město: „My jezdíme od jara do podzimu na chatu. Zápach je někdy tak sil-ný, že rychle zavíráme balkon. Je to hodně nepříjemné, a když je špatný tlak vzduchu, tak nám to i po zdravotní stránce nedělá dobře.“

Milan Baumt bydlí na Střekově celý život a zápach z bývalé Setuzy cítí často. „Já mám na to čich, takže to cítím skoro každý den, vlastně i teď,“ povzdechl si. „Jsem rodilá Ústečanka a zápach z areálu Setuzy je cítit odjakživa a silný je podle toho, jak fouká vítr,“ doplňuje Andrea Novotná.

Investice na úkor zisku

Původcem zápachu na Střekově jsou, vedle čističky odpadních vod, firmy působící v areálu bývalé Setuzy. Ty firmy dobře vědí, kdy, kde a jak zápach v procesu jejich výroby vzniká, ale je pro ně pohodlnější se k tomu pochopitelně nehlásit. Musely by totiž investovat velké částky na úkor svého zisku do technologií, které zápach v rámci výroby eliminují. Role komunálních politiků je tak vyvíjet na ně všemi dostupnými prostředky soustavný a intenzívní tlak, aby byly donuceny takové investice do technologií odstraňujících zápach provést. Firmy v areálu bývalé Setuzy se prostě musejí vypořádat s tím, že jejich průmyslová výroba je umístěná v hustě obydlené části města,“ uvedl Martin Prachař, který na Střekově bydlí, ale na zápach se mnohdy ptají i hosté jeho pivovaru a hotelu Na Rychtě.

Je to jeden z důvodů, proč v komunálních volbách kandiduje ve svém obvodě. Aby řešení problému páchnoucího areálu Setuzy mohl aktivně a rychle prosazovat.

Jedna z firem v areálu, společnost Glencore Agriculture Czech, je výrobce jedlých olejů. Na základě pachové studie v roce 2017 instalovala louhovou pračku, která by měla pachovou zátěž snížit až několikanásobně. „Pračka je v současné době ve zkušebním provozu. Sbíráme výsledky, které budeme následně analyzovat. Výsledky budeme následně prostřednictvím radnice komunikovat veřejnosti. Tato technologie patří k jedné z nejmodernějších,“ tvrdí zástupkyně společnosti Aneta Martišková s tím, že vývoj louhové pračky probíhal ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze.

„Střekovská radnice také na základě naší iniciativy vytvořila nový model protizápachové linky. Od vzniku linky eviduje naše společnost přibližně 92 stížností. Každou jednotlivou stížnost analyzujeme a zapracováváme si do mapy. Občané ve stížnostech uvádějí lokalitu a také domnělého původce zápachu. Ukazuje se, že v drtivé většině případů nejde o naši společnost, která má rostlinnou výrobu. Stížnosti probíhaly také ve chvíli, kdy jsme měli odstávku provozu. Problematiku zápachu aktivně komunikujeme s magistrátem a také se střekovskou radnicí po celý rok a samozřejmě k nám chodí pravidelně kontroly,“ uvádí na obranu Glencore Agriculture Czech Aneta Martíšková.

Telefonní linka nestačí

Střekovská protizápachová linka však není zcela efektivní. „Stávající systém hlášení podnětů občanů na telefonní linku městského obvodu neumožňu-je vyhodnocování stížností na zápach online, protože nemá přístup k informacím o okamžitých povětrnostních podmínkách, rozptylu pachu a naměřeným koncentracím pachu na zdroji. Určení zdroje zápachu v lokalitě s více zdroji tak vychází ze subjektivních pocitů stěžovatelů a ani neumožňuje objektivně konkretizovat místa, odkud zápach pochází,“ vysvětluje primátorka města Věra Nechybová.

Vedení města proto reagovalo na stížnosti obyvatel a připravilo novinku – aplikaci pro mobilní telefony AirQ. Ta funguje tak, že stížnosti zaznamenávají občané pomocí aplikace v mobilním telefonu a odešlou do systému. Systém stížnost vyhodnotí na základě hydrometeorologických dat a emisí zápachu odcházejícího ze zdroje ze zdroje jako oprávněnou, nebo neoprávněnou.

Data získaná z mobilní aplikace AirQ, by měla sloužit jako podklad pro jednání s odpovědnými orgány, které by mohly v rozhodnutích týkajících se jednotlivých provozů zohlednit získané informace a stanovit omezující podmínky či limity pro tyto zdroje. „Mobilní aplikace AirQ poslouží k objektivnímu posouzení oprávněných stížností na zápach a posouzení zdroje z hlediska obtěžování zápachem,“ dodal první náměstek primátorky Jiří Madar.

„Protože zápach je opravdu obtěžující, je naší snahou pomoci zejména občanům žijícím na Střekově, a to získáním co nejpřesnějších údajů, které by mohly jednoznačně identifikovat původce zdrojů zápachu,“ doplnila primátorka Věra Nechybová.

Radnice Střekova objednala pachová měření u Zdravotního ústavu. Výsledky budou ale až koncem listopadu, z hlediska vlivu na zdraví je posoudí také Krajská hygienická stanice. Důležitá pro Střekovany je trvalá aktivní účast radnice ve schvalovacím procesu pro provoz v areálu Setuzy.

Firmy působící v bývalé Setuze vědí, že kauzu zápachu z výroby nemohou podceňovat. Neprověřená technologie a důsledný tlak obyvatel a radnice Trmic vedly před osmi lety k uzavření nového lihovaru, propadu tržeb v řádu stovek milionů korun a pádu jeho provozovatele do konkurzu.


  •  

1 komentář u Střekovské dál trápí zápach ze Setuzy

  1. V návazností na článek
    Dobry den,
    Výrobce zařízení na čistění vzduchu společnost Yatagan již 15 let vyrábí vysoce kvalitní zařízení pro průmyslové podniky, potravinářské podniky, restaurace, které dokonale vyčistí vzduch od znečistění a nežádoucích zápachů. Garance bezpečnosti, nízké spotřeby energie, eliminace stížností ze strany kontrolních orgánů a obyvatel v okolí provozu. Naše zařízení bylo již instalováno u více než 4000 zákazníků, a všichni jsou s touto spoluprací spokojeni.
    V případě jakýchkoli dotazů mě neváhejte kontaktovat. Jsem připraven se u Vás zastavit v předem dohodnutý čas a projednat vše potřebné.
    S pozdravem.
    Oleg Chalupnik
    Jednatel

    Ecojet, s.r.o.,
    Adresa: Těšnov 1163/5, Nové Město,110 00 Praha 1.
    Výhradní distributor „YATAGAN“ na území EU
    Tel: +420 222 316 917 Mob: +420 725 587 568
    e-mail: chalupnikoleg@gmail.com

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*