Univerzita nového rektora nezvolila

  •  

Nového rektora dnes nezvolil akademický senát ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Ani jeden ze čtyř kandidátů nezískal dostatek hlasů.

Do posledního kola volby postoupili dosavadní rektor René Wokoun a děkan Fakulty umění a designu UJEP Michal Koleček. Nikdo z nich však nedostal potřebnou většinu aspoň 21 hlasů.

Volba rektora pro období od 1. března 2015 do 28. února 2019 se tak uskuteční od začátku znovu. „Vzhledem k tomu, že ani jeden z nich neobdržel potřebný počet 21 hlasů, byla volba ukončena a akademický senát UJEP musí bez zbytečného odkladu vyhlásit nové volby,“ řekla mluvčí UJEP Jana Šiková.

O post rektora se ucházeli čtyři kandidáti. Vyjma Wokouna a Kolečka ještě vedoucí katedry geografie Martin Balej a František Holešovský.

V prvním kole ze čtyř kandidátů dostal nejméně hlasů Balej, pro kterého hlasovalo šest senátorů, a z dalšího průběhu volby tak vypadl. Zbývající tři kandidáti postoupili do druhého kola. Koleček získal v prvním kole 13 hlasů, Wokoun deset hlasů a Holešovský devět hlasů.

Ve druhém kole nejvíce hlasů získal opět Koleček (16 hlasů) před Wokounem (11 hlasů) a Holešovským (sedm hlasů), který z volby vypadl. Čtyři hlasy byly neplatné. Ve třetím kole zvítězil Koleček, který získal 20 hlasů, ale ke zvolení mu scházel jediný hlas, protože potřeboval získat nadpoloviční většinu ze všech 40 členů senátu. Wokoun si připsal deset hlasů a osm hlasů bylo neplatných.

Nerozhodlo ani čtvrté kolo volby po dohodovacím řízení. Koleček získal opět 20 hlasů, Wokoun pět a 12 hlasů bylo neplatných. Jeden člen senátu po třetím kole volební místnost opustil.

Na osmi fakultách UJEP studuje 10 960 studentů.

Dosavadní rektoři UJEP
Jan Kopka (1992-1995
Vlastimil Novobilský (1995-2001)
Zdeněk Havel (2001-2007)
Iva Ritschelová (2007-2011)
René Wokoun (2011-2015)


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*