Café Nobel v Tisé odhalí tajemství pyramid

Egyptolog Jaromír Krejčí v Abúsíru. Autor: Petr Košárek
  •  

Egyptské pyramidy zkoumají vědci více než 200 let, tyto kamenné monumenty starověku však dodnes skrývají některá svá tajemství. Vyprávět o tom bude znalec pyramid, egyptolog Jaromír Krejčí. Ve čtvrtek 6. prosince, na dalším Café Nobel v restauraci a kavárně Refugio v Tisé.

Pyramidy jsou ikonami starověké civilizace na Nilu. Odedávna vzbuzovaly zájem návštěvníků Egypta, badatelů i dobrodruhů. Doc. Mgr. Jaromír Krejčí, Ph.D., z Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze ve své přednášce představí architekturu staroegyptských pyramidových komplexů v jejích historických a náboženských souvislostech od počátku jejího užívání v době vlády panovníka Džosera až po poslední pyramidy merojské a napatské.

Bude se věnovat mj. také organizaci a technické stránce výstavby pyramid,
která není dodnes vědcům úplně jasná. „Po přednášce se budete moci Jaromíra Krejčího zeptat i na probíhající výzkumy českých badatelů v Egyptě, odkud se nedávno vrátil,“ zve koordinátor cyklu Café Nobel Frederik Velinský.

Doc. Mgr. Jaromír Krejčí, Ph.D., je egyptolog s archeologickou praxí v Egyptě. Specializuje se na řešení otázek egyptské archeologie a dějin 3. a 2. tis. př. Kr., obecně se zabývá vývojem egyptské architektury,
především monumentálních forem. Na výzkumech v Egyptě se podílí od roku 1991. Zaměřuje se na výzkum královského pyramidového pohřebiště v Abúsíru; od roku 1994 koordinuje výzkumy v této části české archeologické koncese v Abúsíru.

Kavárna a restaurace Refugio v Tisé se nachází u paty hlavní přístupové cesty do Tiských stěn, naproti kostelu sv. Anny. Začátek je v 18:30 h. Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.

UJEP Ústí nad Labem


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*