Bojovnice Kala je v rekonvalescenci

  •  

Slonice Kala z ústecké zoologické zahrady se dlouhodobě potýká se zdravotními problémy. Prodělala operaci přední končetiny, kvůli pohybovým problémům způsobených rozpadem prstních kůstek a vytvořením abscesu v okolí nehtů. V polovině září chovatelé zjistili, že leží a nemůže se postavit.

„Tým lékařů ze Zoo Praha, Liberec Ústí nad Labem provedl koncem srpna chirurgický zákrok na levé přední končetině, jejímž cílem bylo zrevidovat hluboký chodidlový absces. Průběh léčby ale neprobíhal zcela uspokojivě a bylo rozhodnuto o dalším chirurgickém zákroku. Do týmu ústeckých lékařů se připojil další veterinář s velkými zkušenostmi s ošetřováním exotických zvířat, který provedl začátkem prosince 2018 další operaci. Došlo k odstranění nefunkční tkáně z oblasti zánětu a následné pooperační péči, která spočívá v pravidelné kontrole a převazech. Provádí se důkladná mechanická očista rány, desinfekce, aplikace antibiotik a léků zmírňujících bolest s protizánětlivými účinky. Zároveň byla pomocí antibiotik ošetřena i pravá končetina, u které by mohlo kvůli nadměrnému zatěžování dojít ke stejným problémům,“ popisuje mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová a dodává: „V současné době je Kala v rekonvalescenci, byl upraven i denní režim, takže první cca týden zůstala pouze v pavilonu, ale nyní podle počasí chodí i s Delhi na krátkou dobu do venkovního výběhu. Nově je zde instalován výkonný infrazářič, který prohřívá velkou hromadu písku, kterou s oblibou využívá k odpočinku.“

Kala přišla do ústecké zoo 30. listopadu 1985 přímo z Vietnamu ve stáří cca jednoho roku s poškozením a deformací levé přední končetiny způsobeným nevhodným uvazováním. Jednalo se o slůně odebrané příliš brzy od matky, což se postupně během života projevilo různými zdravotními komplikacemi a problémy, jako je nedostatečný růst, hormonální disbalance, artróza pánevních končetin a následné přetěžování končetin hrudních apod. V posledních letech se Kala potýkala zejména s četnými zdravotními problémy a onemocněními předních končetin, jako jsou záněty nehtového lůžka či meziprstních žláz, praskliny nehtů, hnisavé abscesy chodidel apod., které se přes veškerou péči veterinárních lékařů a chovatelů nedařilo uspokojivě léčit.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*