Do ústecké zoo chodí stále více návštěvníků

  •  

Zájem o návštěvy českých zoo i nadále stoupá a nejinak je tomu i v ústecké. Oproti roku 2017 přišlo do zoologické zahrady loni o deset tisíc lidí více. Návštěvníci nechodí jen na zvířátka, ale také na doprovodný program, který je v Ústí opravdu pestrý.

„V roce 2018 se podařilo překročit stosedmdesátitisící hranici, konkrétně naši zoo navštívilo celkem 173 998 osob. Největší nárůst jsme zaznamenali v dubnu, kdy byli lidé po zimě natěšení k vycházkám do přírody,“ přibližuje ředitel zoo Roman Končel a dodává: „Během prázdninových měsíců s vysokými teplotami byla sice návštěvnost nižší, ale celkově se pozitivní trend podařilo udržet až do konce roku. Oproti roku 2017 přišlo do zoo o 10 000 návštěvníků více, z historického hlediska se jedná o druhou nejvyšší návštěvnost od roku 1955, kdy existují první záznamy. Rekordním je zatím rok 1988, kdy zoo představila řadu nových dosud nechovaných druhů.“

Zoologická zahrada je hlavně o zvířatech a loni se narodilo nebo vyklubalo zhruba 110 mláďat. V některých případech šlo o chovatelský úspěch v rámci celoevropských chovů. „Mezi velké úspěchy lze počítat mládě jedovatého ještěra korovce mexického, narození samičky medvěda malajského Batu či dvojčata nosálů bělohubých, u kterých se odchov podařil pouze ve dvou evropských zoo,“ vyzdvihuje vedoucí zoologického úseku Lukáš Štěrba.

Kromě narozených mláďat do zoo dorazila i nová zvířata, většinou k doplnění chovného páru či skupiny nebo k nutné výměně chovných samců. Jedná se třeba o osla somálského, antilopu jelení, aru červenouchého či krajty zelené, psohlavce orinocké a zmije obecné.

Právě posledně jmenovaní se stali obyvateli nových expozic plazů v pavilonu exotária, které byly vybudovány v roce 2018. „Práce na několika dalších stavbách probíhaly během roku, ale dokončeny budou až letos na jaře. Jedná se o rozšíření expozice pro vydry malé, díky tomu je návštěvníci uvidí během celého roku,“ popisuje vedoucí provozního úseku Libor Ipser. „Další novinkou bude výběh a stáj pro tapíra čabrakového. Byla nově vybudována vyhlídka vodních ptáků, poblíž spodního vchodu budujeme nové expozice pro ptactvo Austrálie. Bohužel, v letošním roce jsme se potýkali s havárií zastaralého vodovodního řadu v horní části zoo, takže jsme se museli upnout na vyřešení tohoto problému,“ vysvětluje Libor Ipser.

Do zoo návštěvníky táhne také doprovodný program, který byl loni v Ústí bohatý. „Akce tematicky souvisely zejména s významným výročím – uplynulo 110 od založení Lumpeparku, tedy původní ptačí rezervace, ze které postupně vznikla současná zoo,“ popisuje vedoucí útvaru kontaktu s veřejností Věra Vrabcová a dodává: „Návštěvníci nyní mohou obdivovat dřevěnou sochu Heinricha Lumpeho včetně pozorovací stěny a velkého krmítka nebo včelí stezku, která vznikla v horní části zoo poblíž Venkovského dvorku,“ uzavírá Věra Vrabcová.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*