Festival připomene revoluci i ústecký underground

  •  

Festival Sudety věnovaný lidským právům a moderním dějinám střední Evropy, začne již 10. listopadu. Letos Ústečany čeká bohatý program zaměřený na přelom 80. a 90. let 20. století.

Zájemci se mohou těšit na autentické příběhy lidí, kteří morálně odolali nebo se obětovali pro druhé, i těch, co podlehli a – byť často za okolností, které si těžko dokážeme představit – podepsali smlouvu s ďáblem, příběhy často prosté i neuvěřitelné zároveň, budou utvářet hlavní dramaturgickou linii.

Program:

  • V pondělí 10. 11. (16:00) vše odstartuje vernisáž výstavy Z totality do svobody k 25. výročí listopadových událostí. Na katedře historie Filosofické fakulty UJEP bude také k vidění rozšířená výstava Underground na Ústecku v 70. a 80. letech 20. století, která byla uvedena i na ročníku loňském.
  • Ve čtvrtek 13. 11. (18:00) proběhne na katedře historie FF UJEP (v učebně 122) přednáška Markéty Brožové o procesu s tzv. volnou mládeží z roku 1981 Případ Marihuana. Marihuanový seriál, kam byl zatažen například i Václav Havel či Pavel Landovský, vycházel během roku 1981 v krajském periodiku Průboj.
  • Páteční večer (14. 11. 18:00) se odehraje ve znamení mejdanu se členy stávkového výboru Pedagogické fakulty s názvem Sametový prach v Hraničáři. Součástí bude kromě výstav a diskusí také koncert skupin Hudba Praha a Nauzea Orchestra.
  • V sobotu 15. 11. od 19:00 si můžete vyzkoušet na vlastní kůži, jak to asi vypadalo na konci 80. let v hospodě Pod kaštany ve Skoroticích. Zde totiž tehdy probíhaly undergroundové akce. V rámci 2. ročníku koncertu s výstavou – Na tři akordy #2 – na ně zavzpomínáme s pamětníky a kapelami Rose Means Rose, Deformace, Zmagnetizovaná blána, Remember The Heroes, Lidoví léčitelé nebo Vylitá šťáva. Výtěžek (dobrovolné vstupné) poputuje na podporu undergroundového klubu Planet Underground v ústeckých Předlicích.
  • Nebude chybět ani divadlo (16. 11. neděle). V červnu 2014 měla ve strašnickém divadle X10 premiéru inscenace O MRTVÝCH PTÁCÍCH německé autorky a režisérky Vanessy Emde. Jedná se o poetickou analýzu životních osudů tří generací žen v západním Německu v 80. letech 20. století. V představení mj. uvidíte herečky a herce Činoherního studia Lucii Roznětínskou, Natašu Gáčovou a Hynka Chmelaře, dále Terezu Štěpánek Chytilovou a Danielu Choděrovou. Vstupné je 99,- Kč a předprodej vstupenek je k dispozici v Hraničáři.
  • O sváteční pondělí 17. 11. se uskuteční dvě závěrečné akce. Ve 12:45 vyrazíme od Hraničáře s energetikem Petrem Sedlákem na procházku po VYUHLENÝCH OBCÍCH Ústecka (Užín, Dělouš, Roudné). Devítikilometrový výlet zakončíme v hostinci Pod kaštany, odvážnější mohou pokračovat do Hraničáře. Zde bude mít 2. světovou premiéru film Andrey Sedláčkové ŽIVOT PODLE VÁCLAVA HAVLA. Pozvání k úvodnímu slovu přijal děkan Fakulty umění a designu Doc. Mgr. Michal Koleček PhD. a novinář, komentátor, mj. absolvent UJEP, Daniel Kaiser, autor životopisných knih o Václavu Havlovi.

 

 

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*