O nových projektech rozhodnete hlasováním

  •  

Třiadvacet návrhů se zapojilo do projektu takzvaného participativního rozpočtu. Ten je založen na tom, že se lidé mohou sami podílet na proměně veřejného prostoru. Dva projektové návrhy byly vyřazeny pro nesplnění podmínek výzvy. Zbývajících jednadvaceti projektů se nyní prověřuje z hlediska územního plánu. Pak budou záměry zveřejněny a Ústečané svým hlasováním rozhodnou.

„Nejvyšší podíl návrhů je evidován v souvislosti s renovací či vybudováním dětských hřišť, veřejných parků a městského mobiliáře. Mezi návrhy se objevují i požadavky na vybudování nových parkovacích míst, opravy veřejných komunikací, výsadby zeleně či návrhy zaměřené na oživení veřejného prostoru například vybudováním grilovacích míst, vyhlídkových míst nebo oživením zdí malbou. Všechny projektové záměry byly předkládány v odhadované částce do 350 tisíc korun. Nejméně nákladný byl například návrh s odhadovanými náklady 20 tisíc korun,“ přibližuje mluvčí magistrátu Romana Macová.

Radnice vyčlení z rozpočtu peníze a lidé sami navrhnou projekty, kterými by chtěli zlepšit veřejný život. Obyvatelé pak o nejlepším rozhodnou hlasováním. Hlasovat se bude prostřednictvím speciální aplikace, která by měla být spuštěna v první polovině února. Obliba takového rozhodování o veřejných penězích v posledních letech roste.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*