Ústí v březnu zastaví výplatu doplatku na bydlení v celém městě

  •  

Na celém území města Ústí nad Labem se od března zastaví výplata doplatku na bydlení pro nově příchozí. Vedení Ústí tak přitvrzuje v boji proti přílivu sociálně slabých a rozhodlo se naplno využít pravomoc danou novelou zákona o hmotné nouzi, která obvykle bývá uplatňována jen v problémových částech měst. Ke stejnému opatření se připojily také sousední Trmice.

Podle ústeckého primátora Petra Nedvědického je bezdoplatková zóna jedním z mála nástrojů, které legislativa městům dává k dispozici pro regulaci negativních jevů. „Její vyhlášení není zaměřené proti chudým lidem, ale proti obchodníkům s chudobou, kteří k nám stěhují z různých míst republiky nepohodlné nájemníky z atraktivních lokalit a v Ústí nad Labem a dalších městech je stěhují do ubytoven a nejlevnějších bytů. Přitom jim nasadí nehorázné nájemné třeba deset tisíc korun za místnost v ubytovně a od těch lidí inkasují příspěvek a případně doplatek na bydlení,“ řekl Nedvědický.  Opatření se týká jen nově příchozích. Lidé, kteří už v Ústí bydlí, o doplatek nepřijdou. „Leda že by se stěhovali,“ dodal primátor.

Sociálně slabé přivádějí do města spekulanti, kteří jejich prostřednictvím vydělávají na dávkách vyplácených státem za přemrštěné nájmy. Zákaz vyplácení doplatků na bydlení nově přistěhovaným lidem od 27. února 2018 už platí v některých částech.

„Od března nebudou mít nově příchozí nárok na to, aby mu přiznány a vypláceny doplatky na bydlení. Pozor, nejedná se o příspěvky na bydlení, které jsou dávkou státní sociální podpory,“ říká Lenka Jaremová z ústeckého magistrátu a dodává, že o doplatek na bydlení nepřijdou občané, kteří ho již pobírají ani v takovém případě, že mají nájemní smlouvu na dobu určitou a ta se pravidelně obnovuje, protože opakující se smlouva není nový právní akt.

Opatření začne platit v celém Ústí a v Trmicích od 4. března a z bezdoplatkových zón jsou vyjmuty všechny objekty, které mají zaregistrovanou pobytovou sociální službu, jako jsou například domovy pro seniory nebo azylové domy.

Počet doplatků na bydlení od ledna 2017 do listopadu v celé republice klesl – na Ústecku jej pobíralo o 464 domácností méně.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*