Zavedení bezdoplatkové zóny se nelíbí opozici, rozhodne soud

  •  

Necelý měsíc od zavedení bezdoplatkové zóny v Ústí nad Labem, míří toto rozhodnutí k soudu. Podnět podala opoziční zastupitelka Karolína Žákovská.

Bezdoplatková zóna je podle ústeckého primátora Petra nedvědického jedním z mála nástrojů, které legislativa městům dává k dispozici pro regulaci negativních jevů. „Je to rozhodnutí doktorky Žákovské. Škoda, že zároveň nepředkládá věcné řešení problému, který vyvolal nutnost vyhlášení bezdoplatkové zóny. A chce-li paní doktorka podporovat obchodníky s chudobou, což svojí žalobou dokazuje, je pouze na ní, aby tento postoj obhájila před občany města Ústí nad Labem,“ říká primátor Nedvědický.

Podle Žákovské zavedení bezdoplatkové zóny jako nástroj pro boj s chudou svůj cíl neplní. A zpochybňuje, že by zákon umožňoval použít bezdoplatkovou zónu na celé město.

„Příjemci doplatku jsou často právě rodiny s dětmi a matky samoživitelky, v Ústí nad Labem i několik desítek seniorů. Často, nikoliv výlučně, se jedná o Romy. Obchodníci s chudobou jsou často jediní, kdo těmto lidem poskytne bydlení. Zpravidla velmi špatné kvality a za vysoké nájemné, ale bydlení,“ uvedla Žákovská. Podle ní v okamžiku, kdy je zrušen doplatek na bydlení, nemají téměř možnost od obchodníka s chudobou odejít. “ I kdyby jim někdo nabídl bydlení lepší, nebudou schopni ho bez pomoci zaplatit. Stávají se tak rukojmím obchodníka s chudobou a bez nadsázky jsou mu vydáni na milost a nemilost,“ dodává Žákovská.

Opatření, kdy se zastavila výplata doplatku na bydlení pro nově příchozí, začalo platit na území celého města a v Trmicích 4. března.

Bezdoplatkovou zónu vyhlásila už řada měst v Česku. Nedávno středočeský krajský úřad zrušil bezdoplatkovou zónu v Kladně.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*