Polovina dětí v našem kraji se setkalo s kyberšikanou

Foto: pixabay.com
  •  

Každý druhý žák v Ústeckém kraji zažil kybernetickou agresi. To vyplývá z dat právě probíhajícího výzkumu. S kybernetickou agresí se zde setkalo 47 % dětí, což je o 6 % více, než je celorepublikový průměr.

„Právě hrozbám, jakými jsou kyberšikana nebo sexting, chce čelit nový vzdělávací program O2Chytraskola.cz. Ten učí děti i dospělé, zejména rodiče i učitele, jak se chovat bezpečně online,“ přibližuje mluvčí O2 Jitka Pajurková.

Různé formy kybernetické agrese jako je urážení a ponižování prostřednictvím internetu, nabourání do online účtů a profilů, šíření ztrapňující fotografie. Ve všech těchto oblastech jsou čísla z Ústecka oproti ostatním krajům vyšší.

„Webový portál www.O2Chytraskola.cz bude v první fázi reagovat na nejpalčivější problémy, jako jsou bezpečnost online, sexting, kyberšikana, mediální gramotnost nebo správné zabezpečení počítače a mobilu,“ říká Anna Kačabová, ředitelka Nadace O2 a dodává, že portál je zdarma určen všem – dětem, jejich rodičům i učitelům.

Jednou ze sedmi škol, které se programu zúčastnily, byla i Základní škola Mírová v Ústí nad Labem. „Jako jeden z hlavních přínosů určitě vnímáme to, že není určen pouze dětem, ale také dospělým. Z praxe víme, že rodiče ani učitelé většinou sami nemají představu o tom, jak se na síti chovat správně a jak bezpečně nastavit a ovládat novou techniku. Dnešní děti jsou před námi několik kroků dopředu, a to se musí změnit,“ doplňuje učitel z ústecké školy Mírová Petr Samec.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*