V Ústí řádí kůrovec

  •  

Posezení ve stínu vzrostlého stromu už bude možná brzy luxus, který si málokde budeme moci dopřát. Sucho a kůrovec už neničí jen lesy, ale také stromy ve městech a v parcích.

Nejedná se jen o tradičního lýkožrouta smrkového, ale v Ústí řádí i lýkohub jasanový. „Na smrku, borovici, modřínu a douglasce byl zjištěn výskyt lýkožrouta smrkového, lýkožrouta lesklého a v menší míře i dalších druhů,“ říká mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.

Napadení se projevuje prosycháním většinou od vrcholu, nebo jakoby po patrech. Na kmeni může být znatelné vytékání smoly z jednotlivých ran. Stromy napadené těmito škůdci odumírají.

„Na jasanech se přemnožil  lýkohub jasanový a lýkohub zrnitý. Oba napadají pouze jasany, přičemž lýkohub jasanový mladé jedince, nebo větve starších stromů, lýkohub zrnitý kmeny a báze starších stromů,“ vysvětluje dále mluvčí magistrátu.

Projevem napadení těmito škůdci je prosychání, vytékání mízy z ran a u lýkohuba zrnitého poškození kmenů požerkem, to znamená, že stromy vypadají, jakoby do nich někdo střílel broky.

Jediným řešením je napadené stromy vykácet. „V současné době probíhá monitoring ohnisek výskytu. V případě, že objevíte odumírající jehličnany a jasany nebo je máte na zahradě, ohlaste místo výskytu a případně zašlete fotografii s popisem umístění, na emailovou adresu jitka.novakova2@mag-ul.cz,“ dodává Macová.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*