Město koupí budovu bývalého rektorátu v Hoření

  •  

Areál bývalého rektorátu v Hoření na Severní Terase koupí město od ústecké univerzity za 61 milionů. Dnes o tom rozhodli po delší debatě zastupitelé. Opoziční zastupitele zajímalo, zda je možné cenu snížit, kolik bude stát rekonstrukce a na co vlastně město budovu využije.

Podle vedení města by se budova měla využít na bydlení pro matky samoživitelky a pro seniory, postupně by zde mohlo vzniknout až 167 bytů. Jsou zde tělocvičny, velký kongresový sál, kuchyně a mnoho dalších prostor. Na rekonstrukci se podle radní a poslankyně Evy Fialové budou hledat vhodné dotační tituly.

Kolik by mohla přestavba stát, se zatím přesně neví. „Hrubý odhad na změnu ve využívání, která je podmíněná samozřejmě velkou prací na územním plánu, je v řádu sto milionů,“ uvedl primátor Petr Nedvědický.

„Naše město podobný objekt potřebuje, a ne jen pro seniory. Také mě hned napadly matky samoživitelky. A nejen ony. Ve městě chybí i další stacionáře. Budeme se dohadovat o ceně, ale pokud neuděláme první krok, těžko uděláme další. Navíc, to univerzitě i trochu dlužíme,“ řekla při jednání zastupitelka Gabriela Hubáčková.

Univerzita by podle rektora Martina Baleje získané peníze využila při výstavbě kampusu. Navíc by budovu neopustila ihned, ale zůstala by zde v pronájmu za více než dva miliony korun ročně až do doby, než bude nový univerzitní objekt dostavěn. To by mělo být za dva roky. A jsou zde i další firmy, které mají pronajaté prostory a platí pronájmy ve výši zhruba 444 tisíc korun za rok. „Po jednání s rektorem univerzity rozdělíme odkoupení budovy na tři splátky. Takže bychom budovu mohli koupit z vlastních prostředků,“ dodala náměstkyně primátora Věra Nechybová.

Budova rektorátu UJEP v Hoření 13 byla postavena v sedmdesátých letech jako víceúčelový objekt s ubytovací kapacitou cca 200 lůžek. Pozemek s parkovou úpravou je součástí areálu včetně parkovací plochy pro 60 vozů. Objekt sloužil jako prostor pro rektorát a v budově byla umístěna i část Pedagogické fakulty. Součástí budovy je aula s kapacitou 200 míst, učebny, tělocvična, menza a kolejní lůžka. (gz)

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*