V muzeu je k vidění kostra slonice Kaly z ústecké zoo

  •  

Pracovníci muzea města Ústí nad Labem dokončili práce na kostře slonice Kaly z ústecké zoo. Nový exponát je už připravený a návštěvníci muzea ho můžou vidět hned ve vstupní hale.

Kala přijela do ústecké zoo jako roční slůně v listopadu 1985. Hned od svého příchodu se stala maskotem zoo a spolu s Delhi, která do Ústí doputovala v roce 1987, tvořily nerozlučnou dvojici. Letos v únoru musela kvůli zdravotním komplikacím utracena. Její problémy s levou přední nohou se stále zhoršovaly a utrpení slonice už nebylo možné dále prodlužovat.

Na její připomínku se muzeum rozhodlo zachovat alespoň její kostru. Pozůstatky Kaly nejsou první expozicí zvířete z ústecké zoo. Je tam už vystavená kostra a vycpanina orangutana Ňuňáka, kterého veterináři museli kvůli špatnému zdravotnímu stavu utratit v listopadu 2017.

V těchto dnech ředitel ústeckého muzea Václav Houfek a ředitel zoo Roman Končel podepsali smlouvu o spolupráci. Podle ředitele muzea smlouva upravuje vzájemné vztahy v oblasti spolupráce při realizaci společných vědeckých, vzdělávacích nebo kulturních projektů. Navíc dává ústeckému muzeu přednostní právo na získání kadáveru vybraných uhynulých zvířat pro výrobu kosterních a dermoplastických preparátů.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*