Dostanou další peníze, aby město nemuselo vracet dotaci

  •  

Finanční problémy má stále Collegium Bohemicum. Podle ředitele Petra Koury by potřebovalo od města ročně 1,5 milionu korun. Dostává 1,1 milionu. Od města nyní dostává dalších 150 tisíc korun.

Collegium připravuje už více než deset let výstavu o životě Němců v českých zemích, která by se měla otevřít příští rok. Má jít o největší expozici v České republice se zhruba 500 exponáty. „Náklady na výstavu jsou hrazeny z dotace ministerstva kultury, náklady na provoz z dotace města. Díky této částce přežijeme do konce roku a budeme mít kryté provozní náklady,“ řekl ředitel Koura.

Město společnosti peníze pošle. „Je nutné, aby výstava byla dokončena, protože je tam velké riziko vracení půlmiliardové dotace, a to si město dovolit nemůže,“ řekl primátor Petr Nedvědický. Narážel tím na to, že vznik expozice byl i jednou z podmínek, aby krajské město získalo z EU dotace 336 milionů na opravu muzea.

Expozice měla být otevřena v roce 2014, a pokud nebude hotová do roku 2022, město bude vracet dotace. Podle zastupitelů chybí od Collegia Bohemica informace o tom, co se stane, když výstava nebude včas otevřena i informace o čerpání dotačních peněz. „Je fajn o připravované výstavě několik let hovořit, ale je potřeba mít také nějaké výstupy, abychom měli zpětnou vazbu a znali nějaké výsledky,“ řekla zastupitelka Gabriela Hubáčková.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*