Ústecká univerzita má nejlepší raketovou modelářku světa

  •  

Na ústecké univerzitě (UJEP) i v Krupce slaví. Studentka Viktorie Tržilová totiž získala na Mistrovství Evropy v raketovém modelářství v Rumunsku nejvyšší ocenění „Nejlepší modelářka
světa za rok 2018“.

„Jedná se o cenu dosaženou v žebříčku SMIR (Space Models International Ranking), který sčítá výsledky jak ze všech proběhlých mistrovství, tak všech světových pohárů, a mám z ní, samozřejmě, obrovskou radost,“ popisuje svoje pocity studentka hned dvou ústeckých fakult najednou.

Viktorie Tržilová toho stíhá hodně – je ve 2. ročníku studia fakulty zdravotnických studií, kde navštěvuje obor Porodní asistentka, a zároveň v 1. ročníku studia oboru Český jazyk pro média a veřejnou sféru na pedagogické fakultě.

S raketovým modelářstvím začala Viktorie v 6 letech, kdy ji k tomuto netradičnímu sportu přivedla její první paní učitelka, manželka několikanásobného mistra světa v raketovém modelářství Bedřicha Pavky z Krupky. Ten je, ostatně, od prvopočátku jejím trenérem.
„Postavila jsem pár prvních raket a již nebylo cesty zpět. V Raketomodelářském klubu Krupka jsem již téměř 15 let,“ uvádí aktuálně nejlepší modelářka světa.

Poprvé se Viktorie dostala do národního týmu v roce 2012, a to na Mistrovství světa na Slovensku (v té době ještě jako junior). Od té doby se pravidelně účastní střídajících se mistrovství světa a Evropy, na která se kvalifikuje v rámci Mistrovství ČR i mistrovství světových. Za svůj největší úspěch považuje titul mistryně světa získaný v roce 2016 na Ukrajině.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*