Spolek Osmička Ústí usnadňuje život a pomáhá pečovat s lehkostí

  •  

Ústecká Osmička poskytuje především prostřednictvím kurzů služby dlouhodobě nemocným a těžce zdravotně postiženým osobám, jejich rodinám a pečovatelům. „Snažíme se připravit klienty na to, co je vlastně čeká a jakým překážkám budou muset čelit,“ říká ředitelka spolku Věra Kosová.

Co spolek Osmička připravil pro své klienty letos?

Zrealizovali jsme náš první projekt financovaný z veřejných zdrojů, zaměřený na podporu vzdělávacích aktivit pro rodiny a pečovatele, kteří se starají o dlouhodobě či těžce nemocné blízké doma. Proběhlo osm zážitkových kurzů, které si získaly dostatek příznivců, kteří se k nám rádi vrací. Většinu kurzů provázela živá diskuse, kde byl prostor pro řešení problémů konkrétních klientů a vzájemné sdělování zkušeností. Zmínit musím i praktickou část kurzů, která měla velký úspěch. Je lepší si „něco“ skutečně vyzkoušet, než si „o tom“ jen povídat. Důležitá byla účast odborníků, které se nám podařilo pro kurzy získat, a kteří nám pomohli konkrétní témata lépe prezentovat a aktivně vedli diskuse.

Takže je o kurzy zájem, budete pokračovat s jejich pořádáním?              

Ano, vzhledem k úspěšnosti těchto kurzů, chceme v jejich realizaci pokračovat i nadále. Stále je dost zajímavých, aktuálních témat, která stojí za zpracování. Většinu témat vybírají sami účastníci během diskuse. Za zmínku stojí, že u některých témat, kapacita ani nestačí. Takže je budeme časem nejspíš opakovat nebo rozšiřovat, abychom uspokojili poptávku klientů. Kapacita jednotlivých kurzů je 20 osob a přihlásit se můžete na webových stránkách osmicka-usti.cz nebo na telefonu +420 774 441 046 u koordinátorky projektu.

Co kromě kurzů ještě nabízíte?

Ruku v ruce s kurzy jde i individuální poradenství. Jde o poskytnutí informací o možnostech zdravotní péče v domácím prostředí, konzultace v oblasti architektonických bariér nebo poradenství v oblasti kompenzačních pomůcek. Tuto oblast bychom chtěli v následujícím roce posílit a rozšířit, abychom mohli pokrýt potřebu z terénu. Přibývá rodin, které mají zájem o své blízké pečovat doma a stoupá i potřeba individuálních konzultací a osobního poradenství.

Takže to má smysl…

V průběhu letošního roku jsme si mohli ověřit, že se naše snahy a úsilí ubírají správným směrem. Že činnost spolku je potřebná, mnoha klientům i jejich rodinám pomáhá vyřešit tíživou životní situaci nebo překonat překážky, které jim brání „pečovat s lehkostí“.  Mnohdy stačí jedna cílená konzultace, výběr té správné pomůcky, či praktický nácvik konkrétní situace a rázem se „nepřekonatelný“ problém stává banalitou, rutinní záležitostí, které není třeba se obávat.

S kým spolupracujete, kdo vás podporuje?

Naší partnerskou organizací je agentura domácí péče ACME, se kterou již od počátku plně spolupracujeme, a která nás podporuje. Díky této spolupráci máme velmi úzkou návaznost na klienty v terénu a můžeme tak dobře a pružně reagovat na aktuální problémy a potíže, které klienty i jejich rodiny trápí.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*