GALERIE: Turbulentní sametový rok v Ústí odstartovala únorová exploze

40 tisíc demonstrantů na Mírovém náměstí 27.11.1989. Foto: Miroslav Rada
  •  

Před třiceti lety během roku 1989 den po dni padal komunistický režim. Události v Ústí nad Labem ale nabíraly na síle v podstatě už od začátku roku. Turbulentní rok v Ústí totiž začal už 8. února, kdy nad ránem v atriu budovy krajského národního výboru došlo k mohutné explozi.  Výbuch způsobil značné hmotné škody, ale nikdo nebyl zraněn. Pachatel výbuchu nebyl nikdy vypátrán.

V květnu 1989 spalování toxického odpadu na chabařovické skládce vyvolalo aktivizaci ústeckých ekologických iniciativ. Ty na 20. května ohlásily ekologickou demonstraci na Lidickém náměstí. Národní výbor ji ale zakázal. A ekologové pak od demonstrace upustili.

17. listopadu 1989 se i mezi Ústečany začaly šířit zprávy o brutálním zákroku bezpečnosti proti studentské demonstraci na pražské Národní třídě. O tři dny později studenti ústecké pedagogické fakulty a zaměstnanci Činoherního studia zahájili protestní stávku.

Na ústeckých nárožích a výkladech obchodů se objevily 22. listopadu první vylepené letáky s provoláním o ustavení Občanského fóra, výzvou kardinála Tomáška a svědectvími účastníků masakru na Národní třídě. Na koleji pedagogické fakulty na Klíši byl pro Ústečany promítán videozáznam z Národní třídy. Na Mírovém náměstí se odpoledne sešlo asi 6 tisíc lidí na demonstraci. První ústecká demonstrace měla z počátku ekologický charakter, později zazněly i politické požadavky.

V Národním domě bylo ustaveno místní Občanské fórum. 25. listopadu 1989 se v budově KV KSČ konalo mimořádné zasedání severočeského komunistického krajského výboru, které vyjádřilo podporu nově zvolenému generálnímu tajemníku ÚV KSČ Karlu Urbánkovi, kritizovalo neschopnost starého vedení KSČ a odsoudilo připravovanou generální stávku. Současně se na Mírovém náměstí konala další demonstrace Občanského fóra.

Během dvouhodinové generální stávky přišlo 27. listopadu podpořit požadavky OF asi 40 tisíc demonstrantů. Na demonstraci promluvili zástupci ústeckých podniků, studenti , zástupci ekologických iniciativ, k mikrofonu se dostal Emil Zátopek, Jiří Bartoška, Ivana Chýlková nebo Michal Tučný. Na pozvání primátora Josefa Kubice se večer v budově národního výboru uskutečnilo první vzájemné jednání pracovní skupiny OF s představiteli Národního výboru.

Zajímavostí je, že vedení krajského výboru KSČ v čele s vedoucím tajemníkem Václavem Šípkem v den generální stávky nechalo povolat jednotku Lidových milic z Palivového kombinátu v plné zbroji a s protichemickými prostředky k ochraně budovy krajského výboru KSČ před účastníky demonstrace. Jednotka Lidových milicí Šípkův rozkaz neuposlechla a navíc zaslala stížnost na ústřední výbor KSČ.  Dopis byl večer citován v Televizních novinách a urychlil velkou měrou rozpuštění Lidových milic v celém státě i konec politické kariéry Václava Šípka, který 6. prosince 1989 rezignoval na svou funkci.

O sametové dění v Ústí čtete také v rozhovoru s herečkou Hanou Sršňovou.

Děkujeme za fotografie Petru Berounskéhu a Miroslavu Radovi.

  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*