Využití vodíku v kraji stvrdilo memorandum

  •  

Vedení Ústeckého kraje a dalších 17 institucí, mezi nimiž byly města Ústí nad Labem, Most nebo Děčín podepsali 19. listopadu na půdě ústecké univerzity memorandum o partnerství a spolupráci při rozvoji využití vodíku jako zdroje čisté energie v kraji.

První uplatnění bude mít vodík v dopravě a to přímo v krajském městě. Ústecký magistrát plánuje vybudování plnící stanice za 80 miliónů korun a přes dotační program požádal také o 5 vodíkových autobusů. „Pokud dobře dopadne dotační titul, letos vyhlašovaný na čerpací stanici, pak by měla být vybudována koncem roku 2020 a první autobusy s ITI by měly přijít v roce 2021,“ upřesnil ústecký primátor Petr Nedvědický. Autobusy na vodíkový pohon by do budoucna mohla začít využívat i Doprava Ústeckého kraje.

Cílem spolupráce je příprava a realizace aktivit podporujících komplexní využití vodíku, zejména pak toho vznikajícího v technologickém procesu firem v Ústeckém kraji.  V kraji se vodík vyrábí v litvínovském Unipetrolu a v ústecké Spolchemii. První vodíková stanice má vzniknout na čerpací stanici v Litvínově.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*