Besedy pro seniory

  •  

Na počátku všeho byl nápad. Nápad čtyř žen z tak trochu opomíjeného Střekova zpříjemnit život nejen sobě, ale hlavně svému okolí místo, kde bydlí. Kulturně a společensky jej rozsvítit.

Myšlenek na různé akce a aktivity se ženám ve spolku Střek-ON honilo v hlavách hodně, a tak bylo potřeba rozhodnout se s čím začít. Chtěly propojit místní seniory, tak aby se mohli někde sejít, popovídat, ale i obohatit o nové zážitky. Nakonec z toho vzešly „Besedy pro seniory“.

Místa pro taková posezení byla okamžitě jasná – restaurace Praha na Střekovském nábřeží a kavárna Káva u řezníka. Obě mají příjemné prostředí a velmi milý a ochotný personál. Prozatím probíhají besedy v restauraci Praha, a to vždy jednou za měsíc.

Každá z členek oslovila lidi se zajímavou profesí, zážitky či zkušenostmi a seznam hostů byl na světě. Jako první padla volba na ústeckou renomovanou fotografku paní Ludmilu Hájkovou ze Střekova, která se věnuje nejen fotografování Ústí nad Labem a okolí, ale také Českého Středohoří. Ta se ukázala být skvělou vypravěčkou, jež zatáhla brzy do debaty nad historickými fotografiemi našeho města všechny přítomné včetně pana starosty Petra Vinše, který na akci také nečekaně zavítal. Následné dotazy nebraly konce a atmosféra byla více než vřelá.

O měsíc později, v říjnu, se uskutečnilo druhé setkání se seniory věnované tentokrát střekovským dobrovolným hasičům. Ti přijeli i se svým historickým vozem a pod vedením pana Antonína Bauera zvídavým seniorům vyprávěli o tom, jak se stali dobrovolnými hasiči, co to znamená být takovým dobrovolným hasičem, jaký je rozdíl mezi dobrovolným a profesionálním hasičem, při jakých zásazích mohou pomáhat, na jaké soutěže jezdí a co vše zajímavého je již potkalo. Slovo přišlo i na to, jak se fotili s dětmi z dětského domova do jejich charitativního kalendáře. Přítomné velmi zaujala ukázka výbavy na slaňování a první pomoc.

Třetí setkání nad kávou či čajem a výborným sladkým či slaným zákuskem připravovaným restaurací Praha proběhlo v pondělí 18. listopadu a tématem byl zdravý pohyb a rehabilitace, o nichž vyprávěla paní Renata Pešinová, vedoucí fyzioterapeutka Rhc oddělní EUC Kliniky Ústí nad Labem. Zároveň také předvedla pomůcky, s nimiž ve své praxi pracuje, a nabídla pro zájemce ukázkovou hodinu rehabilitačních cviků u sebe na klinice.

Další setkání je plánováno na 2. prosince a bude se zabývat Univerzitou třetího věku. Také v novém roce počítají dámy ze spolku Střek-ON s pokračováním besed, zájemci se mohou těšit na výše zmíněnou hodinu rehabilitačních cviků, návštěvu základny střekovských dobrovolných hasičů či povídání o zdraví.

Bližší informace o akcích naleznou čtenáři na facebookových stránkách Střek-ON, na plakátkách v restauraci Praha, kavárně Káva u řezníka, květinářství Květinka Valentýna či v trafice u OC Sever v ulici Fabiána Pulíře.

Dita Šimáčková, Eva Železná, spolek Střek-ON


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*