Univerzitní Vánoce 2019

  •  

Ústecká univerzita se i v letošním roce zapojuje do vytváření vánoční atmosféry v našem městě i kraji. V čase adventním pořádá množství akcí, zejména vánočních koncertů univerzitních sborů, ale také přednášek, workshopů a tradičních veselic. Nebudou chybět ani vánoční trhy.

Dnes rozsvítila univerzita před budovou rektorátu v kampusu svůj vánoční stromek. U stromku vystoupil dívčí sbor z Litoměřic Modrásci. Zároveň byla, i v letošním roce, odstartována akce Stromeček splněných přání II.

Bylo už také předčasně otevřeno první políčko velkého univerzitního adventního kalendáře na náměstíčku před rektorátem a zároveň v lobby Multifunkčního informačního a vzdělávacího centra UJEP. „Prvním otevírajícím byl prorektor pro vnější vztahy Pavel Doulík. Jsme zvědaví, jak se ústecká veřejnost projeví při otevírání dalších políček… jako nedočkavé, či jako trpělivé děti?“ zamýšlí se s úsměvem organizátorka univerzitního adventního kalendáře Anna Škopková.

Autorem adventního kalendáře je Patrik Vanický, student ateliéru Přírodní materiály na Fakultě umění a designu UJEP. „Kalendář ponese výzvu Otevřete své poznání, čímž dáváme jasně najevo, že jsme rozsáhlým zprostředkovatelem vzdělání. Umístěním kalendáře ve veřejném prostoru také říkáme, že Ústečanům věříme, že jsem otevřená instituce a otevřený prostor,“ říká prorektor prof. Doulík.

Na mnoha místech města Ústí nad Labem bude v období adventu k vidění a slyšení Ústecký dětský sbor UJEP:

  1. 11., 18:00 h

vystoupení hlavního sboru u OC Forum

  1. 12., 16:00 h

přípravné sbory Včelka a Cvrček zazpívají v atriu ústecké Masarykovy nemocnice

  1. 12., 17:00 h

hlavní sbor je hostem benefičního koncertu Tiché tlapky v Severočeském divadle opery a baletu

  1. 12, 17:00 h

vystoupení přípravných sborů Včelka a Cvrček na otevřeném pódiu Lidického náměstí v rámci Ústeckých Vánoc

  1. 12., 16:00 h

vystoupení přípravného sboru Cvrček na Výstavě Betlémů v kostele Nanebevzetí Panny Marie

  1. 12., 17:00 h

Vánoční koncert Ústeckého dětského sboru a všech  jeho složek v Severočeském divadle Ústí nad Labem spojený s křtem dvou nových CD. Hostem bude Vladimír Hron, moderuje Jan Šťastný.

  1. 12., 14:00/15:00 h

přípravné sbory Včelka a Cvrček zpívají u OC Forum

V úterý 3. prosince odstartuje Vědecká knihovna UJEP (Pasteurova 5, Ústí nad Labem) svoje Vánoce v knihovně. „Každý čtvrtek, tedy 5., 12. a 19. 12., zde bude přírodovědecká fakulta pořádat posezení s vánočními origami, vždy od 16:00 h ve skupinové studovně,“ uvádí Kateřina Koděrová, tajemnice VK UJEP.  V úterý 10. prosince se v knihovně potěšíte s vánočními zvyky a workshopy s vánoční tematikou, k slyšení budou vánoční koledy a k mlsání svařák a vánoční cukroví. Nebude chybět vánoční knihostromeček, u kterého čtenáři budou moci zanechat svá přání, co by si v knihovně přáli vidět, číst a zažít.

Ve středu 4. prosince otevře své tradiční Vánoční trhy FSE. Od 10:00–14:00 h si bude možné ve VŠ klubu fakulty sociálně ekonomické ve 4. patře (Moskevská 54, Ústí nad Labem) zakoupit vánoční výrobky z chráněných dílen.

Ještě ve středu proběhne na filozofické fakultě akce s názvem Zakousni se do dobrého perníčku skutku. V učebně B304 bude možné od 15:00 do 17:00 h, v rámci akce pro Amnesty International, psát dopisy na podporu mladých lidí ve světě pronásledovaných domácím režimem. Akce bude spojena s benefičním prodejem perníčků ve tvaru svíčky, tedy symbolu podpisové akce. Výtěžek bude použit na zakoupení zahraničních známek v ceně 39 Kč/ks.

V úterý 10. prosince se v 19:00 h zaplní kostel v Libochovanech tóny Vánočního koncertu v podání sboru Chorea Academica a jeho hostů.

Ve středu 11. prosince od 20:00 h se v DOMA music pub rozjede vánoční večírek US X – MAS, na který zve ústecké studenty i veřejnost Studentská unie UJEP.

Ve čtvrtek 12. prosince proběhne v Císařském sále Muzea města Ústí nad Labem přednáška o pozoruhodných sochách Panny Marie těhotné a o kultu Jezulátka, se zaměřením na Jezulátko Pražské. Přednášet bude Jan Royt a název jeho přednášky je Ikonografie Kristova narození a dětství. Vstupné bude symbolických 20 Kč.

Česká mše vánoční J. J. Ryby rozezní Kostel sv. Floriána v ústeckém Krásném Březně dne 16. prosince od 19:00 h. Zpívat bude Chorea Academica.

Ve středu 18. prosince v 11:00 h se můžete přidat k již tradiční Rybovce na schodech, konkrétně na schodech mezi 1. a 2. patrem budovy pedagogické fakulty (České mládeže 8, Ústí nad Labem), kterou provedou sbory katedry hudební výchovy doplněné příchozími zpěváky.  Ve středu od 18:00 h se zároveň uskuteční v Kostele sv. Vojtěcha adventní koncert katedry hudební výchovy PF UJEP. Představí se zde sbory Dívčí komorní sbor PF (Kuželky), smíšený sbor Chorea Academica, smíšený komorní sbor NONA a sólisté.

K vánoční atmosféře v regionu již klasicky patří také Vánoční koncert sboru Chorea Academica se Severočeskou filharmonií. Letos se uskuteční 20. 12. opět v Domu kultury Teplice.

„Kromě zmíněných veřejných akcí proběhnou, samozřejmě, na všech pracovištích ústecké univerzity desítky soukromých vánočních besídek a večírků, kde si naši zaměstnanci společně vydechnou po náročném roce a dobře se pobaví. V té souvislosti bych jim chtěl srdečně poděkovat za každodenní usilovnou práci ve prospěch naší univerzity i našeho regionu,“ uzavírá rektor UJEP.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*