Sestřičky z ACME pomáhají i dobrým slovem

  •  

Pečovat o nemocného člena rodiny doma vám pomohou sestřičky z ústecké agentury domácí péče ACME. Už více než dvacet let navštěvuje tým sestřiček nemocné, kteří nechtějí stonat v nemocnicích.

Starají se o nemocné, jejichž zdravotní stav nevyžaduje soustavnou lékařskou péči, ale kvalifikovanou ošetřovatelskou péči podle pokynů lékaře. Služba domácí zdravotní péče je hrazena z veřejného zdravotního pojištění. A není určena jen seniorům, ale tyto zdravotnické služby hradí pojišťovny také dětem a mladším lidem.

Co obnáší domácí zdravotní péče

V bytovém domě na ústeckém Bukově bydlí s manželem příjemná osmašedesátiletá paní Jana, ke které každý pracovní den už několik let dochází sympatická sestřička Pavlína Vopálenská. O víkendech se u paní Jany střídají sestřičky, podle toho, která má službu.

Už od mládí ji trápí bolesti a otékání nohou. Zhoršilo se to před deseti lety a v současné době má paní Jana masivní lymfoedemy. Sestřička jí nohy denně ošetřuje a bandážuje. „Pravidelné ošetřování je znát a uleví mi. Domácí péči využívala už moje maminka, takže se sestřičkou z ACME se známe spoustu let. O tom, že na domácí péči mám nárok i já jsem se dozvěděla po tříměsíční hospitalizaci v nemocnici,“ řekla během ošetřování paní Jana.

Stejná sestřička je velká výhoda

Sestřičky mají během všedních dnů své stálé klienty a o víkendech jezdí podle toho, jakou mají službu. A to je výhoda, protože se dobře znají a vědí, co pacienti potřebují. „Líbí se mi, že chodím do rodin, kde si vyslechnu příběhy lidí. Když chtějí povídat, povídají nebo se zeptají, na to, co potřebují vědět. Ošetřovat nemocné v rodinách je prostě jiné než v nemocnici,“ vysvětluje sestřička Pavlína.

Sestřičky pečují o nemocné s různými diagnózami a poskytuj i hospicovou péči. Kolik pacientů sestra za den zvládne, záleží na tom, jakou péči potřebují. Domácí péče je určena nemocným všech věkových kategorií. „Ošetřuji jednu pětadevadesátiletou babičku a starám se i čtyřicetiletého pána,“ dodává sestřička.

Práce sestry v domácí péči není snadná

Všechny sestřičky musí být vystudované zdravotní sestry, ale ani to nestačí. Sestřička musí být samostatná a umět se správně rozhodnout za každé situace. „Přeci jen jsme v rodině samy, za sebou nemáme lékaře a po ruce kolegyni. Musíme umět poznat, kdy je čas lékaře na pomoc zavolat,“ vysvětluje Pavlína Vopálenská z ACME. „Za tu dlouho dobu, co se Pavlínkou známe, musím říct, že je moc hodná, popovídá si se mnou, pomůže mi. Nepamatuji si, že by měla někdy špatnou náladu, že by mi nevyhověla. Jsem sestřičkám z agentury ACME za pomoc opravdu vděčná,“ uzavírá naši návštěvu paní Jana.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*