Ministr životního prostředí navštíví rektora

Rektor UJEP Martin Balej
  •  

Rektor Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem se ve čtvrtek setká s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem. Hodinové setkání na půdě univerzity bude věnované problematice životního prostředí v Ústeckém kraji a aktivitám univerzity.

„Pan ministr je hlavně poslancem za Ústecký kraj. Kde jinde by měl řešit problémy životního prostředí, než v našem kraji, s kým jiným než s naší univerzitou,“ vysvětluje s úsměvem důvod a téma společného setkání rektor Martin Balej.

Na dopolední setkání ministra doprovodí primátor Ústí nad Labem Petr Nedvědický. Kromě rektora je přivítá také děkan Fakulty životního prostředí UJEP Pavel Kuráň.

„Rád bych pana ministra seznámil s vědeckými aktivitami a projekty, které naše fakulta ve spolupráci s dalšími partnery již několik let realizuje v souvislosti s ochranou životního prostředí právě v našem regionu. Jde zejména o monitoring znečištění postižených lokalit, podporu podniků v regionu při řešení oběhového hospodářství, možnosti využití fytoremediace, hydrické rekultivace, a to nejen na jezeře Milada, dále o využívání odpadního vodíku, a hlavně o plány na zpracování lithia z různých zdrojů,“ vysvětluje děkan Pavel Kuráň.

Rektor Balej ministrovi představí již existující nebo plánované projekty UJEP, které jsou pro náš kraj v dané oblasti nosné, a upozorní na fungující úzkou spolupráci s dalšími klíčovými institucemi v regionu, např. Výzkumným ústavem pro hnědé uhlí, UniCRE, Unipetrolem či Spolchemií.

„Zejména bych pana ministra rád podrobněji informoval o úspěšných projektech realizovaných univerzitou v částce 850 milionu korun v programu RE:START a projednal s ním možnosti, jak na ně v dalších výzvách navázat. Zároveň mu chci potvrdit, že UJEP je připravena řešit zásadní témata zpracování lithia a využití odpadního vodíku v tomto kraji,“ uzavírá rektor.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*