Ústečtí chirurgové roboticky operovali asistovanou plastiku močovodu

  •  

Unikátní zákrok si připsali specialisté z Kliniky urologie a robotické chirurgie ústecké Masarykovy nemocnice. Roboticky asistovaná plastika močovodu, takzvaného Boariho laloku, byla první takto provedená operace v České republice. Šlo o dvě operace stejného onemocnění provedené v jeden den.

„Protože jsme první pracoviště, které v Česku tento chirurgický zákrok provádí roboticky, využili jsme možnosti, že jsme měli připraveny dvě pacientky a uspořádali workshop pro ostatní urologická pracoviště, hlavně pro ta, která již mají robotický systém,“ řekl přednosta kliniky Jan Schraml.

Skupina lékařů z celé České republiky, tak mohla sledovat oba výkony uskutečněné týmem přednosty kliniky v přímém přenosu v ústecké nemocnici. Učit se pracovat s robotem se sem jezdí nejen chirurgové z předních českých zdravotnických zařízení, ale také lékaři z celé střední a východní Evropy.

Princip výkonu spočívá v nahrazení poškozené části pánevního močovodu lalokem z močového měchýře. Je potřeba obnovit pasáž cesty moče z močovodu do močového měchýře.

„Tento výkon – Boariho plastika nebo Boariho lalok – se provádí desítky let. Aby chirurg mohl operaci provést, musel vést řez o délce 10 – 20 centimetrů. Což znamenalo, že pacientovi po operaci zůstala velká jizva a rekonvalescence trvala několik týdnů. Pak začala některá pracoviště alternativně provádět výkon laparoskopicky. Bohužel to ale nešlo vždy,“ vysvětluje přednosta kliniky Jan Schraml.

Možnost provádět operace s asistencí robota lékaře posouvá dál, protože výkon probíhá miniinvazivně – pouze z pěti vstupů. Pěti porty, lze kompletně močové cesty pomocí Boariho laloku zrekonstruovat na jednu či druhou stranu, nebo na obě. Podle toho, kde je močovod poškozen.

„Díky operaci s robotickou asistencí se rekonvalescence významně zkracuje. Pacientky jdou čtvrtý pátý den po zákroku domů. Po zhruba třech týdnech se u nich, po vytažení cévky, obnoví normální močení. Již měsíc po výkonu se mohou vrátit do běžného pracovního života,“ dodal Jan Schraml.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*