Ústí získalo dotaci a bude mít vodíkovou stanici

Foto: usti-nad-labem.cz
  •  

Město získalo dotaci na stavbu vodíkové plnicí stanice. Ta bude postavena na okraji areálu chemičky, který bude zároveň dodavatelem vodíku.  Ekologicky čistou surovinu využijí autobusy městské hromadné dopravy, ale také veřejnost.

Evropská dotace z operačního programu Doprava je téměř 31 milionu korun. Náklady na stavbu jsou mezi 25 až 50 miliony podle počtu stojanů. „Chtěli bychom se přiblížit ke třiceti milionům, aby si dopravní podnik na stavbu nemusel brát úvěr,“ řekl ústecký primátor Petr Nedvědický.

Projektová dokumentace by měla být hotova na začátku roku 2021, stanice samotná by měla být vybudována do konce téhož roku. Dotaci stát proplatí po dokončení stavby.

Po vybudování stanice by mělo následovat pořízení vodíkových autobusů, které by zajistily jak dopravu městskou, tak krajskou, protože jejich dojezd je až 350 km. Cena jednoho vozu je podle primátora zhruba 20 milionů korun.

„Provoz vodíkových autobusů je sice dražší než klasických, ale je to zelený ekologický provoz,“ řekl Nedvědický.  Zavádění vodíku do hromadné dopravy navazuje na memorandum o spolupráci mezi městem a Spolchemií.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*