Vrbenského lázně s halou chce odkoupit město

  •  

Bývalé lázně dr. Vrbenského na Střekově se sousední sportovní halou chce koupit město Ústí nad Labem. Na svém dnešním jednání o tom po živé debatě rozhodli ústečtí zastupitelé.

Návrh na jednání o odkupu předložil opoziční zastupitel Martin Krsek a původně šlo pouze o lázně. Zastupitel Jiří Madar navrhl s lázněmi současně odkoupit i sousední sportovní halu. Po diskusi k tomu dospělo i zastupitelstvo. A předkladatel Martin Krsek souhlasil s úpravou návrhu rozhodnutí. Při hlasování souhlasilo třiatřicet zastupitelů a jeden se zdržel.

Chátrající budovu se sousední sportovní halou koupila za devět milionů v roce 2017 společnost Power Get a chtěli objekt opravit a provozovat. Majitel firmy Miloš Podolský chtěl sportovní halu provozovat bez větších investic a lázně postupně opravovat. Jenže hala byla ve stavu, kdy potřebovala několikamilionové investice a na lázně už nezbývají peníze.

Lázně začala v roce 1928 stavět firma Schicht, která si tak připomněla 80. výročí od svého založení. Otevřely se 6. září 1931. Nejmodernější lázně své doby se v šedesátých letech minulého století staly i centrem tragických událostí. Na Ústecku tehdy onemocnělo a zemřelo 16 mladých lidí včetně dětí, které spojovala právě návštěva střekovských lázní. Později se zjistilo, že původcem onemocnění byla bakterie Neagleria fowleri, která žije v horké vodě.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*