Není sestra jako sestra. O specializaci v domácí péči

  •  

Když se řekne zdravotní sestra, většina z nás si představí pobyt v nemocnici. Ale jde to i jinak. A s tím pomůžou sestřičky v domácí péči.  Ty umožňují nemocným léčit se doma, jsou k dispozici 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Sestřičky v  ACME jsou naprosté profesionálky, které se musí neustále vzdělávat.

„Pro zkvalitnění poskytování zdravotní péče v domácím prostředí absolvují všechny zdravotní sestry agentury ACME domácí péče další vzdělávání a školení formou Certifikovaných kurzů,“ říká Šárka Doležalová, vrchní sestra z ústecké agentury ACME, která nám kurzy i představuje.

Katetrizace močového měchýře, péče o permanentní močový katetr a čistá intermitentní katetrizace. „Cévkování u muže bez tohoto školení může provádět pouze lékař. My můžeme tento úkon provádět a tím odpadá, u klienta často opakované volání záchranné služby,“ vysvětluje vrchní sestra.

Kurz ošetřovatelské péče o cévní vstupy sestřičkám umožňuje v domácím prostředí samostatně používat a ošetřovat všechny centrální žilní vstupy, rozeznat případné komplikace. Podle Šárky Doležalové to pro klienta znamená, že je mu podávána infuzní terapie doma a to i dlouhodobě.

Po absolvování kurzu specifická ošetřovatelská péče o chronické rány a defekty je sestra schopna rozpoznat komplikace, fáze hojení a sama je schopna určit jaké léčivo je aktuálně vhodné.

Nezbytný je i kurz péče o pacienty se stomií. Sestra umí řešit veškeré komplikace. „Je schopna zvolit vhodnou stomickou pomůcku a pomoci učením zlepšovat psychický stav klientů. Naučit ho sebepéči nebo zaučit rodinného příslušníka.“

V neposlední řadě sestry z agentury ACME musí absolvovat školení kompresivní terapie, které umožňuje správné a kvalitní přikládání elastických bandáží dolních končetin. „Díky tomu je sestra schopna zajistit klientovi komprese pomocí přístrojů i odbornou terapii v léčbě lymfedému končetin,“ uzavírá vrchní sestra Šárka Doležalová.

 

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*