Úplavicí se v Ústí nakazili další lidé

  •  

Počet lidí s úplavicí se zvýšil. V současné době má nemoc deset lidí, z toho osm dětí. Léčí se v izolaci na infekčním oddělení v nemocnici. Průběh nemoci je individuální. Někteří z nemocných dostali antibiotika. Dokud nejsou negativní, musí zůstat na infekčním oddělení.

Podle vedoucí ústeckého oddělení protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Evy Patrasové se poslední dva laboratorně potvrzené případy objevily o víkendu. Hygienici kontrolují, zda rodiny, u nichž se úplavice vyskytla, navštívily lékaře a doporučují opatření v domácnostech.

„Poučili jsme místní, jak se mají při výskytu úplavice chovat a seznámili jsme je, se základními pravidly osobní hygieny, což by mělo zabránit dalšímu šíření nemoci, “ doplnila Eva Patrasová. V rodinách se provádí tři kontrolní výtěry na případný záchyt onemocnění.

Nemoc se šíří hlavně v Předlicích a několik případů je z Krásného Března. Někteří nemocní totiž původně bydleli v Krásném Březně a mezitím se odstěhovali do Předlic. „Požádala jsem ředitelku hygienické stanice o informace, které máme zatím jen z médií, o výskytu úplavice v Ústí nad Labem. Jsme připraveni, jako v minulých letech při výskytu žloutenky, zajistit hygienická opatření v zařízeních města či dopravních prostředcích,“ vyjádřila se náměstkyně primátora Věra Nechybová.

Úplavice je akutní a vysoce infekční onemocnění. Nemoc se projevuje bolestmi břicha a průjmy. Prevence spočívá v dodržování hygienických návyků.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*