Univerzita pomáhá v boji s koronavirem

  •  

Fakulta strojního inženýrství (FSI) a Přírodovědecká fakulta (PF) ústecké univerzity se zapojily do výroby ochranných štítů proti COVID-19 pro zdravotnický personál.

Pro samotný tisk fakulta strojního inženýrství využívá vybavení laboratoře Centra virtuálních prototypů a aditivních technologií strojní fakulty. Během jednoho dne je schopna vytisknout 20 až 30 kusů těchto štítů, které jsou určeny k distribuci do zdravotnických zařízení. První kusy ochranných štítů už předala fakulta zástupkyni Oblastní stomatologické komory. Také přírodovědecká fakulta vyrábí ochranné štíty ve svých laboratořích.

„V současné době je dohodnuto dodání štítů s Krajskou zdravotní v Ústí nad Labem a Oblastní stomatologickou komorou,“ říká děkan FSI Štefan Michna.

FSI přislíbila dodávku ochranných štítu především tam, kde je jich nejvíce zapotřebí, tedy do nemocnic, ordinací stomatologů, na infekční oddělení apod. Snahou fakulty je ale také vyrobit štíty pro osoby, které pracují v sociálních službách a každý den přicházejí do styku se svými klienty.

Ochranné štíty vyrábí FSI ve spolupráci s 2HHOLINGER v Ústí nad Labem, dodavatelem plexisklových částí zpracovaných na laserové řezačce.

Ochranný štít, který ve své současné praxi ocení zejména zubaři a podobné zdravotnické profese, je sestaven ze dvou hlavních částí. Hlavová část je vytištěna na 3D tiskárně, samotný štít je z plexiskla. „V případě zájmu o ochranné štíty může veřejnost kontaktovat paní Ludmilu Novákovou na e-mailové adrese ludmila.novakova@ujep.cz,“ dodává Lucie Melničáková z PR oddělení děkana FSI.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*