Přípravy výstavy Naši Němci pokračují

  •  

Budování výstavy Naši Němci pandemie koronaviru zbrzdila, ale nezastavila. Podle ředitele společnosti Collegium Bohemicum Petra Koury, ktera výstavu připravuje, slavnostní otevření, které bylo původně pánováno na začátek října se ale bude muset posunout.

Jak zasáhla vládní nařízení v rámci pandemie nového koronaviru přípravu výstavy Naši Němci?

Pandemie nás zastihla v situaci, kdy jsme po podpisu smlouvy se zhotovitelem začali konečně výstavu stavět. Vydaná opatření nás zasáhla, asi jako každého v této zemi, ale naštěstí výrobu výstavy nezastavila. Omezilo nás to jednak v možnosti získávání obrazových či archivních materiálů, se kterými jsme počítali do výstavy. Měli jsme třeba s jedním ateliérem předběžně domluveno, že nám poskytne digitální reprodukce fotografií, ale on kvůli koronaviru pozastavil činnost. Už se nám ty fotografie podařilo získat z jiných zdrojů, ale bylo to náročnější. Že se ze dne na den uzavřou knihovny, archivy a muzea, nikdo opravdu nečekal. Náš zhotovitel, který má dílnu ve Šluknově, zase spolupracuje s dodavateli z Německa. Takže nás ta situace omezila, ale naštěstí nezastavila.

Jak pokračuje výstavba expozice?

Nechali jsme zbrousit parkety a vymalovat stěny a nyní stavíme výstavní fundus. V místnosti nazvané Arény veřejného života 1918-1938, která je věnována období první republiky, je už skoro hotový a začíná se instalovat ve dvou sousedních místnostech, jež zobrazují Rakousko-Uhersko a druhou světovou válku. Snažíme se ale ještě doplnit či zapracovat některé nové prvky. V té místnosti věnované meziválečnému Československu bychom chtěli na jednu stěnu umístit tři obrazy T. G. Masaryka od německých umělců. Jeden takový obraz máme ve sbírce, druhý vlastní ústecké muzeum a výrobu repliky toho třetího právě řešíme s muzeem v Pittsburghu, protože jej vytvořil světově proslulý malíř Oskar Kokoschka.

Platí stále podzimní termín slavnostního otevření výstavy?

Bohužel termín otevření výstavy 1. října, jak jsme původně plánovali, se po omezujících opatřeních ukazuje jako nereálný. Podle mého názoru se jedná o učebnicový příklad zásahu „vyšší moci“. Rádi bychom ale výstavu dodělali do konce roku a otevřeli ji někdy na přelomu let 2020/2021.

Co byste vzkázal vašim fanouškům a podporovatelům?

Že si jejich podpory velice vážíme a prosíme je o trpělivost. Chystáme se brzy otevřít nové internetové stránky, kde chceme zveřejňovat informace k výstavě, třeba fotografie zajímavých exponátů s příběhem nebo vizualizaci některých místností. Možná zde zveřejníme i kresby, které pro naši výstavu připravuje karikaturista Jaz, známý jako autor komiksových Oprásků sčeskí historje. Připravujeme také kulturní akce, byť zatím ve virtuálním prostoru. Rádi bychom prostřednictvím nových webových stránek umožnili našim podporovatelům sledování německých filmů s českými titulky nebo také první virtuální Ústeckou noc literatury.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*