Zoo má další nová mláďata

Foto: Ingrid Veselá Volfová
  •  

Ústecká zoologická zahrada se může pyšnit dalším úspěšným odchovem. Tentokrát se jedná o dvě mláďata nosálů bělohubých.

„Po zkušenostech z předchozích let jsme přistoupili k zvláštnímu režimu během odchovu. Na začátku června, kdy na samici začaly být zřetelné znaky březosti, jsme umístili samce mimo expozici. Samice je při odchovu velmi náchylná na okolní vjemy, proto také došlo k uzavření horního patra pavilonu exotária, kde se expozice nosálů bělohubých nachází. Samice porodila mláďata v porodním boxu, umístěném na stěně vnitřní expozice,“ přibližuje zástupce ředitele Lukáš Štěrba.

V pátek 18. června se poprvé mláďata ozvala a zhruba po měsíci se již malí nosálové opatrně vydávali na obhlídku nejbližšího okolí.  „S přibývajícími dny a týdny se však stávali nebojácnějšími a odvážili se již na zem i do spojovacího tunelu k venkovní expozici. Striktní režim a uzavření pavilonu se nám vyplatily, jelikož matka obě mláďata odchovala,“ dodává Štěrba.

„Pro samici byl odchov určitě náročný. Dlouhé týdny trávila s mláďaty v boxu a opouštěla ho hlavně v noci kvůli krmení. S tím, jak mláďata rostla a začala být zvídavá, vžila se samice do role matky naplno. Malé nosály hlídá na každém kroku a chrání je před každým venkovním ruchem. A to i včetně nás,“ přibližuje podrobnosti odchovu ošetřovatelka Lenka Holubová. „Pohlaví mláďat prozatím neznáme. Nosály čeká v nadcházejících dnech veterinární prohlídka, která kromě jejich zdravotního stavu odhalí i zmiňované pohlaví. Samec se prozatím do expozice nevrátí, a to alespoň do doby, než mláďata dorostou,“ doplňuje Lenka Holubová.

Pokud chtějí návštěvníci malé nosály vidět, měli by si ovšem pospíšit. „O mláďata nosálů bělohubých je v evropských zoologických zahradách velký zájem. Je proto velmi pravděpodobné, že se brzy zařadí do dalších chovů. Pavilon je nyní pro veřejnost otevřen a návštěvníci s trochou štěstí mladé dovádějící nosály uvidí. Dle současných informací došlo v letošním roce pouze k jednomu dalšímu odchovu, a to v Zoo Jihlava, kde přišlo na svět jedno mládě,“ doplňuje tiskový mluvčí Matěj Kynšt. Tento druh je v ústecké zoo chován od roku 2016, kdy vystřídal své předchůdce nosály červené.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*