Vinice na Větruši byla rozšířena

  •  

V sousedství zámku Větruše nechalo město zřídit malou vinici, aby navrátilo tradici vinařství na Ústecko, které zde bylo v minulosti velmi rozšířené. Na městské vinici proběhla další výsadba vinných hlav, a to díky jednatřiceti patronům, kteří na ni přispěli celkovou částkou 46 500 korun.

Rozvoji vinice pomůže ale i výtěžek z aukce, při které se vybralo téměř 17 000 korun. Dražilo se historicky prvních bezmála čtvrtlitrových 18 lahviček vína z plodů obnovené vinice.

Všem patronům i dražitelům poděkoval primátor Petr Nedvědický: „Dovolte mi poděkovat všem, kteří se na této obnově a rozšiřování vinice na Větruši podíleli a dále podílejí. Díky všem patronům se vinici neskutečně daří. Největší poděkování patří Pavlovi Kacerovskému a jeho Ortopedickému centru, který s myšlenkou obnovy Městské vinice přišel. A doufám, že se i nově vysazeným hlavám bude na Větruši dařit a že i je co nejdříve ochutnáme,“ řekl. Rozšířené vinici požehnal farní vikář Václav Novák.

Vinice, která byla založena 9. září 2016 a měla 44 hlav, je nyní téměř trojnásobná. Po posledním rozšíření zde roste již 122 hlav. K původní odrůdě Cerason se přidala i odrůda Malverina, která momentálně tvoří většinu vinice.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*