Multikára z filmu Dva lidi v zoo je v muzeu

  •  

Neživý herec z filmu Dva lidi v zoo a dlouholetý dříč v denním provozu ústecké zoologické zahrady se stal součástí sbírek ústeckého muzea. Stařičký náklaďáček Multicar sem zamířil po 33 letech služby.

Když se v zoo, v roce 1989 natáčel film Marie Poledňákové, dostala vedle orangutanů, slonů a dalších exotických zvířat svou roli i legendární multikára. „Měli jsme dvě a vlastně tam hrála ta druhá, kterou ještě udržujeme v provozu. Ale potom, co u prvního stroje teď odešel motor, jsme spoustu dílů prohodili. Takže třeba celá kabina je zrovna skutečně z filmu,“ vysvětlil mistr dopravy Zoo Ústí nad Labem Jaroslav Havlíček.

Auto mělo ve filmu bíločerný zebří nátěr a objevilo se i v akčním záběru záchrany hlavního dětského hrdiny, který se topil v jezírku s hrochy. „Je to možná netradiční sbírkový předmět, ale určitě pro budoucí generace zajímavá regionální památka na zoologickou zahradu,“ ohodnotil přírůstek vedoucí historického oddělení muzea a kurátor sbírky techniky Martin Krsek.

Muzeum chrání ve svých sbírkách i další předměty spojené s historií zoo. Od nejstarších památek na éru ptačí rezervace Heinricha Lumpeho po pozůstatky ikonických zvířat. V přírodovědných sbírkách se nachází například kostra nedávno uhynulé slonice Kaly, roh nosorožčí samice Zamby a také kosterní preparát a vycpaninu zvířecí hvězdy filmu Dva lidi v zoo orangutana Ňuňáka.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*