UJEP pojede na primátorkách

  •  

Desátého mezinárodního univerzitního veslařského souboje na Vltavě, Univerzitní osmy, se poprvé zúčastní čistě ženská posádka Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Osmnáctého září se utkají na Vltavě osmiveslice obsazené mladším žactvem, hendikepovanými veslaři a také studenty vysokých škol. Do akademického závodu na jeden kilometr, který se jezdí jako tradiční součást Pražských primátorek, se letos poprvé zapsala také osmiveslice tvořená studentkami UJEP.

„Myšlenka univerzitního veslování pod hlavičkou UJEP vznikla v září roku 2019,“ uvádí Barbora Jandová, zkušená veslařská závodnice.

Hned v lednu 2020 čtyřka studentek Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem dosáhla vynikajícího úspěchu, když dne 11. ledna zvítězila na Mistrovství Evropy v halovém veslování v Praze.

„Děvčata z naší univerzity postavila pro mistrovství Evropy 2 týmy, a to do závodu čtyřek na spojeném veslařském trenažeru po dobu 4 minut. Čtveřice UJEP (ROWING TEAM) v závodě zvítězila, 2. tým dojel na výborném 4. místě,“ pochvaluje si současný trenér univerzitní ústecké osmy Jakub Tkáč.

Nyní se osm studentek UJEP připravuje na takzvané Primátorky, konkrétně na závod Univerzitních osem, který se letos jede na Vltavě podesáté.

Základ osmy UJEP tvoří čtveřice halového ROWING TEAMU Michaela Hammerlová (PF), Pavla Krejzová (PF), Eliška Chmátalová (FŽP) a Barbora Jandová (PřF), doplňuje ji čtyřka děvčat Ivana Kašková (PF), Daniela Suchá (FF), Jana Němcová (PF), Eliška Šofrová (FZS).

„Holky jsou suverénně nejmladší posádka startovního pole. Věkový průměr lodi je 20,5 let,“ upozorňuje trenér Tkáč.

Univerzitní veslařky jsou členkami hned několika veslařských klubů, konkrétně např. Ohře Louny, Smíchov Praha, Litoměřice, Neratovice či Slávie Děčín.

„Univerzitní posádka se připravuje ve Štětí, kde nám Labská akademie vstřícně poskytla prostor pro trénování, kvalitní loď i vesla. Děvčata tak mají skvělé podmínky, aby udělala na Primátorkách ten nejlepší výsledek,“ říká Jakub Tkáč, student katedry tělesné výchovy a sportu PF UJEP, který se sám věnuje veslování od svých 10 let.

My na UJEP držíme našim veslařkám palce i pěsti a připojujeme od jedné z nich, Elišky Chmátalové, informaci pro všechny „skryté“ veslaře na UJEP: „Máme v úmyslu nabírat mnoho nováčků, i třeba ty, kteří nikdy neveslovali, a zajistit tak budoucnost univerzitního veslování na UJEP.“

Souboj univerzit se jede zároveň jako Akademické mistrovství České republiky s mezinárodní účastí a vítězné posádky AMČR získají titul „AKADEMICKÝ MISTR ČR NA OSMIVESLICI“.

Univerzitní osmy startují na Vltavě volně, cíl se nachází na pravé straně řeky mezi Železničním a Palackého mostem. Zvláštností „univerzitního“ souboje na Primátorkách je, že na rozdíl od klasických závodů po šesti lodích, „uniosmy“ vyrážejí od startu v maximálním počtu 5 lodí na jeden závod.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*