V ústecké zoo mají antilopy babyboom

  •  

V polovině října, v rozmezí šesti dnů, se v zoo narodila čtyři mláďata antilopy jelení. Tyto antilopy v ústecké zoo zaznamenávají odchovy dvakrát ročně. Už na jaře přišla na svět čtveřice mláďat, která byla zastoupena třemi samci a jednou samicí.

„U říjnových přírůstků bylo provedeno očkování a povinné čipování. Během prohlídky došlo k určeno pohlaví a ve všech případech se jedná o samce. Všechna mláďata začala po porodu pít mateřské mléko a stavět se na nohy. Během několika dní se přidala ke stádu, které nyní čítá celkem třináct jedinců,“ uvádí ošetřovatel Vítězslav Rokos.

Chovné stádo se skládá z jednoho dominantního samce a skupiny samic. Mladí samci jsou chováni se stádem do pohlavní dospělosti. Poté buď odchází do jiných chovů či do samčích skupin. V každé skupině je nutné obměňovat samce zhruba každé tři roky, aby nedocházelo k páření s potomstvem. Díky samčím skupinám je možné pravidelně provádět tyto obměny v mnoha stádech a zachovávat genetickou rozmanitost.

Ve volné přírodě se tento druh vyskytuje pouze na území Indie a Pákistánu. „Pozorujeme u něj pohlavní dimorfismus, rozdílný vzhled samice a samce, díky kterému byla pohlaví dlouho považována za rozdílné druhy. Samec má výrazně tmavé zbarvení s bílým břichem a pyšní se dlouhými, spirálovitě zakroucenými rohy. Samice má světle hnědou barvu a chlouba v podobě rohů ji zcela chybí,“ vysvětluje tiskový mluvčí Matěj Kynšt.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*