Knihovna ambasadorem nové hry Městečko Kybernetov

  •  

V ústecké Severočeské vědecké knihovně se v pátek 11. prosince uskutečnil křest nové vzdělávací hry Městečko Kybernetov. Knihovna jako ambasador bude propagovat využívání hry ke vzdělávání v oblasti digitální gramotnosti.

„Cílem hry je nenásilnou a zábavnou formou seznamovat děti s nástrahami využívání digitálních technologií a internetu,“ vysvětluje autorka hry Michaela Drahoňovská.

Hra zvítězila ve výběrovém řízení Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) na didaktickou hru pro děti od pěti let. „Hra se skládá ze čtyř hlavních témat: kyberšikana, nadužívání technologií a závislost, kybergrooming, tedy lákání dětí na schůzku a zdravé návyky při používání digitálních technologií. Samozřejmě témat, která se váží k online bezpečí a využívání digitálních technologií, existuje celá řada, ale tuto hru chápeme jako takový první krok,“ doplňuje Luboš Fendrych z NÚKIB. Severočeská vědecká knihovna se v rámci své osvětové činnosti stala ambasadorem této hry, a bude se tak snažit propagovat její využívání ke vzdělávání v dalších knihovnách a školách v regionu.

Křest v knihovně proběhl za účasti autorky hry Michaely Drahoňovské, ředitele odboru vzdělávání, výzkumu a projektů NÚKIB Luboše Fendrycha, ředitele Inovačního centra Ústeckého kraje Martina Maty, ředitelky ZŠ Neštěmická Marie Čápové a ředitelky Severočeské vědecké knihovny Jany Linhartové.

Samotnému křtu předcházela moderovaná diskuze jak o hře jako takové, tak i o možnostech jejího dalšího využití v rámci vzdělávání v oblasti digitální gramotnosti. Celá tato akce byla živě vysílána prostřednictvím Youtube kanálu knihovny, kde bude záznam následně ke zhlédnutí natrvalo.

Městečko Kybernetov si díky vstřícnosti paní ředitelky Čápové ještě v den křtu mohli pod vedením samotné autorky vyzkoušet žáci pátého ročníku ZŠ Neštěmická. „Zpětná vazba od dětí byla bezprostřední, ale myslím si, že si hru užili a že jim třeba i něco dala. Ostatní čtenáři si mohou hru kdykoliv přijít prohlédnout a vyzkoušet do Poradenského a edukačního centra naší knihovny,“ říká ředitelka knihovny Jana Linhartová.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*