Zoo má nového obyvatele. Tulení samičku Sally

Foto: Markéta Čavojcová
  •  

V předvánočním čase přivítala ústecká zoologická zahrada nového obyvatele. Jedenáctiletou samici tuleně obecného.

„Sally se narodila v květnu 2009 v belgickém Boudewijn Seaparku. K nám putovala z nizozemského Hilvarenbeeku, kde žila poslední dva roky. Po převozu jsme Sally umístili do zázemí, kde podstoupí povinnou karanténu a sérii veterinárních vyšetření,“ informoval tiskový mluvčí zoo Matěj Kynšt.

U tuleňů obecných došlo v letošním roce ke čtyřem transportům. „V březnu přicestoval samec Robbie, který se po devíti měsících přestěhoval do jihlavské zoologické zahrady. Na konci listopadu k nám přišla mladá samice Ayma ze Zoo Le Pal ve Francii, která i nadále zůstává v zázemí. V současné době je ve venkovní expozici pouze samec Casper, kterému ovšem budou dělat společnost dvě zmíněné samice. Spojování všem tří tuleňů plánujeme po novém roce,“ doplňuje zoolog Lukáš Ševcovic a dodává, že nyní v zoo vytvořili novou chovnou skupinu a nezbývá než čekat, zda se dočkáme úspěšných odchovů. „Jelikož je Sally již zkušená samice, vkládáme do ní velké naděje.“

Chov tuleňů obecných se v ústecké zoologické zahradě datuje od roku 2001 a o dvanáct let později došlo k výraznému rozšíření jejich expozice, což umožňuje vytvořit chovnou skupinu. „V současné době čeká nové samice nejenom seznámení s chovateli a samcem Casperem, ale také s novým prostředím velkého bazénu. Musí se naučit základní povely, které jsou nutné pro správnou péči těchto ploutvonožců. Věříme, že se zde tuleňům zalíbí a návštěvníci je budou moci brzy spatřit na vlastní oči,“ uzavírá Matěj Kynšt.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*