Lidem bez domova pomůže ústecký azylový dům i strážníci

ilustr. obr.
  •  

V těchto mrazivých dnech nemusí na ulici zůstat ani lidé bez domova. Noclehárna v ústeckém azylovém domě zvýšila kapacitu a k dispozici jsou i takzvané krizové židle. Ty jsou určeny především lidem, kteří nemají na zaplacení noclehárny.

Podle vedoucího azylového domu Jakuba Modese na krizovou židli mohou lidé ve chvíli, kdy se naplní noclehárna. Pokud je někdo ve velké nouzi, tak může výjimečně přenocovat na židli, i když není zaplněná noclehárna.

Pomoc lidem bez domova nabízí i hlídky strážníků, kteří je pravidelně navštěvují a snaží se je přesvědčit, aby alespoň v mrazivých dnech, nocovali v nějakém charitativním zařízení. „Strážníci se zaměřují na bezdomovce, kteří nevyužívají charity nebo jiných sociální zařízení a přebývají ve volné přírodě,“ vysvětluje zástupce ředitele ústeckých strážníků Jan Novotný a dodává, že strážníci lidé bez domova poučí, kam a na koho se mohou obrátit v situacích, kdy nemají co jíst, nebo nemají kde spát.

Bezdomovci často jakoukoli pomoc odmítají, ať již je to pomoc v podobě dodávek horkého čaje nebo teplé polévky.

„V katastru města se takovýchto lidí nalézá kolem třiceti a letité zkušenosti s dobročinností jsou po celou dobu prakticky stejné…nic od vás nepotřebujeme a o sebe se umíme postarat sami,“ říkají většinou lidé bez domova.“

Podle Jana Novotného se jinak chovají bezdomovci, kteří se pohybují v centru města a na noc využívají různých charitativních zařízení.

„Jak ukázala poslední „humanitární akce“, při které byl lidem bez domova nabízen zabíjačkový guláš, který pro ně připravil místostarosta města  Karel Karika.  Za asistence strážníků byl guláš nabízen na několika místech v centru města a byl o něj velký zájem,“ dodává Novotný.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*