Zdravé zuby o vás leccos napoví

Foto: EUC
  •  

Zdravé zuby si můžete úplně jednoduše udržet řadu let bez kazů a bolesti. Stačí o ně správně a pravidelně pečovat. S tím pomohou třeba i zubaři z Ústí nad Labem, dobře poradí dentální hygienistka. Když se naučíte správnou techniku, předejdete zubním kazům i vzniku parodontózy a návštěva zubní ordinace se stane příjemnou společenskou událostí.

Na prvním místě je technika a vhodný kartáček
Základem je vybrat vhodný kartáček (spíš měkčí, který nezraní dásně), další by měl být jednosvazkový na dočištění obtížněji přístupných plošek zubů a samozřejmě i mezizubní kartáček. Ten odstraní i malé zbytky nečistot, které v ústech necítíme, ale mohou výrazně přispět k tvorbě kazů a zánětů dásní.
Když ústní hygieně věnujete dostatečný čas, alespoň 5 minut, pak stačí zuby čistit dvakrát denně. Samozřejmě odstranění zbytků potravy po každém jídle je k chrupu ještě šetrnější. Zubaři z kliniky v Ústí nad Labem doporučují přiložit kartáček na zub i na dáseň zároveň a krouživými pohyby tak čistit zub a masírovat dáseň. V žádném případě nedrhněte dásně silou, můžete si způsobit bolestivé zranění a zubní plak stejně nevydrhnete.

Plak je tichý nepřítel
Když podceníte důslednou ústní hygienu, začne se vám v dásňovém žlábku postupně usazovat zubní plak. Tento měkký žlutobílý povlak je plný bakterií, které způsobují vznik zubního kazu a parodontitidy. Společensky nepříjemným vedlejším efektem plaku je zápach z úst. Bolest zubů, krvácení dásní, jejich otok, zarudlost, dokážou potrápit a návrat k původnímu stavu bývá zdlouhavý. Významně pomáhá dentální hygiena. Měli byste na ni docházet dvakrát ročně, ideálně před návštěvou zubního lékaře, který na ošetřených zubech lépe pozná celkový stav vašeho chrupu a může ho objektivně zhodnotit. A po péči dentální hygienistky se budete cítit jako noví a vaše zuby tím víc!

Všechny argumenty proto jednoznačně dokazují, že pravidelná a důsledná péče o chrup, která zabere několik minut denně, se vyplatí. To vám určitě potvrdí lidé, kteří buď ze zdravotních důvodů nebo následkem nedostatečné péče ztratili vlastní chrup.

 


  •  

1 komentář u Zdravé zuby o vás leccos napoví

  1. Je to tak. Já jsem čištění zubů dost dlouho flákal a chodit k zubaři jsem se bál. Pak ale přišly problémy a musel jsem se to všechno naučit správně, poprvé jsem i zavítal k dentální hygienistce a teď už chodím pravidelně jak k zubaři tak k ní a po kazech ani památky.

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*