Rozjeli jsme práce na vytvoření bulváru v Pařížské a na založení Kanceláře architektury

  •  

V koalici ve vedení města je nově hnutí PRO! Ústí. Získalo v radě města tři místa. Do křesla náměstka primátora se po téměř šesti letech vrátil Martin Hausenblas.

Co očekáváte od vstupu do vedení města?

Hnutí PRO! Ústí získalo od voličů významný mandát. Bohužel jsme jej nemohli využít k realizaci potřebných projektů ve městě. Po patu, který vznikl rozpadem koalice, jsme zvažovali, zda do vedení města vstoupit, ač se jedná jen o polovinu volebního období. Nakonec jsme s kolegy dohodli seznam projektů, které budeme prosazovat společně s koaličními partnery. Přínos těchto projektů pro kvalitu života ve městě je tak značný, že jsme na spolupráci kývli.

Co byste chtěl jako náměstek prosazovat a co jako první věc chcete udělat?

Rozjeli jsme ihned práce na vytvoření městského bulváru v ulici Pařížská, práce na založení Kanceláře architektury města, autobusové linky na Miladu, Střekovského nábřeží, dále se jedná o řadu rekonstrukcí a dalších kroků. Ten seznam je opravdu dlouhý.

Podporujete znovuzavedení poplatku za odpad. Není to nefér nyní, v době koronaviru, kdy lidé obracejí každou korunu?

Tento úkol mi byl svěřen do gesce coby náměstka pro životní prostředí. S ohledem na nový zákon o odpadech městu nic jiného než zavedení poplatku za odpad ani nezbývá. Ročně nás tato služba občanům stojí 60 milionů korun a každým rokem se bude tato částka zvyšovat o další miliony korun. To rozpočet našeho města neunese. Naším cílem je nalézt s experty z univerzity takové řešení odpadové vyhlášky, které nejen zavede poplatek za odpad, ale zároveň posune odpadové hospodářství města do 21. století a dopřeje občanům důstojnou kvalitu služeb. Bude to norma moderní, motivační a její zavedení bude provázet komunikační kampaň. Námi preferované řešení zohledňuje problém neplatičů, protože chceme poplatky za odpad vybírat od majitelů nemovitostí. V konečném důsledku tato norma umožní zlepšení pořádku ve veřejném prostoru ve městě.

Chystá město nějakou úlevu pro peněženky Ústečanů?

Plánujeme výrazné omezení hazardu na území města, což zamezí odtoku stovek milionů korun z kapes našich občanů a též to přispěje k ozdravení veřejného prostoru. Další naše snahy vedou směrem k zefektivnění hospodaření města a zjednodušení struktur města z důvodu nového statutu. To povede k tomu, že zůstane více peněz na opravy a údržbu a změny města k lepšímu. Naším cílem je kvalitní a efektivní správa města. Chceme, aby občané za své peníze dostali odpovídající služby a rozvíjející se město 21. století, nikoliv populistické slevy na poplatcích, které jsou dlouhodobě neudržitelné, a město kvůli nim jen stagnuje.


  •  

1 komentář u Rozjeli jsme práce na vytvoření bulváru v Pařížské a na založení Kanceláře architektury

  1. Hausenblas: „Naším cílem je nalézt s experty z univerzity takové řešení odpadové vyhlášky, které nejen zavede poplatek za odpad, ale zároveň posune odpadové hospodářství města do 21. století a dopřeje občanům důstojnou kvalitu služeb“.Ježíšmarjá, co je to za kecy? Kdysi jsem Hausenblasovi fandil, dokonce jsem si ho vážil i coby charakterního člověka, po jisté době, kdy se ke mne zachoval jako pr.se, lhal, už tomu tak není, ale co je toto za zdůvodnění, že zavedení poplatku za odpad „dopřeje občanům důstojnou kvalitu služeb“?! To je přece možné už dnes, pokud by se nechtěli hoši z vedení města koukat na ten neskutečný nepořádek, který v současnosti v Ústí přetrvává po řadu let! Nebo snad ne? Copak dnes neplatí občané formou placení daní státu a jejich přerozdělení i do rozpočtu města? Ať napíše Hausenblas rovnou, že město nikdy nenašlo recept, jak od lidí poplatky za odpad vybírat (a nikdo ten recept ani v současnosti při dnešním stavu společnosti nenajde – viz 140 milionů dluhů z minulosti od různých lemplů), tak ten problém hodí město na majitele nemovitostí, kteří to budou muset platit za ně. On Hausenblas moc dobře ví, že majitel nemovitosti ten poplatek bude nucen i za ty lemply (třeba bydlící v soukromém paneláku) platit, protože kdyby ne, mohl by majitel ve svém důsledku o nemovitost v exekuci přijít (na rozdíl od chronických neplatičů). Proto si myslím, že spravedlivé je (jako tomu je vedle v Teplicích), že odvoz odpadů je placen z rozpočtu města, což je spravedlivé pro všechny občany. A to prostě i za cenu, že bude občanům vysvětleno, že pro ně nebude postaveno nebo opraveno to či ono…

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*