Obnova Kozí dráhy: Starostové poslali otevřený dopis ministru dopravy

  •  

Kozí dráha spojující Děčín s Oldřichovem u Duchcova se i přes sliby v dohledné době možná nerozjede. Během posledního jednání kolem železniční trati Oldřichov u Duchcova – Děčín centrální komise ministerstva dopravy totiž nedoporučila, aby Správa železnic zaplatila zhruba 50 milionů korun za obnovu trati. Starostům vadí, že na toto jednání bylo přizváno pouze město Děčín a ostatní obce pozvány nebyly.

Ústecký kraj objednal vlaky na Kozí dráhu, zda vyjedou, není jisté

I přes to, že Ústecký kraj má zájem provozovat od července víkendové vlaky a dopravce je připraven vyjet. Správa železnic nyní žádá Státní fond dopravní infrastruktury o finance na cyklostezku v Děčíně, kterou město preferuje.

„Starostové podél Kozí dráhy jsou zklamáni z toho, že se zastavil proces obnovy tratě. Zastaven byl proto, že Děčín dokázal, prostřednictvím ministerstva dopravy, pozastavit rozhodnutí kraje. Podle nás Správa železnic peníze na cyklostezku získat nemůže. Ale teď musíme čekat do 2. června, kdy zasedá krajská rada. Pokud do té doby Správa železnic nedostane odpověď od fondu infrastruktury, tak by rada měla pokračovat v objednávce na té trati a vše by e mělo spustit,“ řekl náměstek hejtmana Jiří Řehák.

Otevřený dopis starostů ministru dopravy

Přípravy k obnovení provozu se zastavily. Starostové obcí Proboštov, Novosedlice, Telnice a Velké Chvojno proto veřejně žádají ministra dopravy Karla Havlíčka o zprovoznění železniční tratě v nejbližším možném termínu. Dotčené obce zásadně nesouhlasí s její přeměnou na cyklostezku a to ani v jakékoliv části tratě, neboť tím by bylo definitivně znemožněno jakékoliv obnovení provozu na trati.

V otevřeném dopise starostů obcí kolem Kozí dráhy se mimo jiného píše. „Opravy na dráze již delší dobu probíhají a celá trať je průjezdná technickými vozidly. Odložení rozhodnutí o akci „oprava tratě v úseku Děčín západ – Telnice“ znamená riziko znehodnocení dosavadních investic a znemožňuje realizovat záměr Ústeckého kraje zahájit od letošního července víkendovou dopravu pro podporu turistického ruchu. Odmítáme pokračování současného „nulového“ stavu a žádáme Vás, abyste z pozice své autority rozhodl o zprovoznění železniční tratě Děčín – Oldřichov u Duchcova v nejbližším možném termínu.“ Celé znění dopisu najdete zde.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*