Ústí schválilo výrazné omezení hazardu, do tří let mají automaty úplně zmizet

  •  

Vedení krajského města výrazně omezila hazard, zastupitelé po dlouhé debatě schválili vyhlášku, která hazard na území města reguluje. Nejzásadnější věc, kterou schválená vyhláška určuje, je zákaz takzvané technické hry.

To jsou výherní automaty a terminály, které fungují automaticky. Nepotřebují obsluhu, jako třeba krupiéra. Takové hře se říká živá, ta by i dál zůstane povolená. K zákazu činnosti dojde ve více než 110 hernách. Zanikat budou postupně, protože doběhnou vydaná povolení, která můžou platit i tři roky.

„Město při přípravě vyhlášky vycházelo z toho, že uživateli herních automatů jsou z velké části lidé, kteří pobírají sociální dávky, a hraní ještě více prohlubuje jejich problémy,“ řekl náměstek primátora Tomáš Vlach z ANO.

Ale zavření kamenných heren podle zástupce České komory loterijního průmyslu Stanislava Brunclíka nepovede k omezení hraní.  „Zákaz technických her je faktickou likvidací kamenných provozoven, protože živou hrou se neuživí. Hráči si svou cestu ke své vášni najdou snadno, prostřednictvím internetu. Jediný kdo na tom bude tratit je městský rozpočet,“ řekl Brunclík.

Podle zastupitele Jiřího Madara z Ústeckého fóra občanů, díky vyhlášce město přijde zhruba o 80 milionů ročně a navíc se tím neřeší problémy spojené s gamblerstvím, které se přesune do on-line prostředí. „Zákazem technické hry přijde město o rozhodující příjem z hazardních her, který si rozdělí ostatní města, která technické hry povolují,“ podotkl Jiří Madar.

Protinávrh pirátského zastupitele Lukáše Blažeje, který počítal se zachováním technických her při splnění podmínek jako například omezení vzdálenosti heren od škol, neprošel.

Opačný názor prezentoval Jakub Svoboda ze sdružení Občané proti hazardu, který řekl, že právě technická hra je nejzásadnější částí herního trhu. „Právě dostupnost heren způsobuje vznik závislostí. Takže pokud hazard ve městě omezíte, tak hráčům tu dostupnost snížíte.“

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*