Justiční palác u Rondelu se po dvaceti letech rýsuje. Vyjde na 2,4 miliardy

Pohled od kruhové křižovatky Na Rondelu. Archdesign.
  •  

O stavbě nové budovy justičního areálu u rondelu na Bukově se mluví od roku 2002. V roce 2013 poklepal na základní kámen prezident Miloš Zeman s tehdejší i současnou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky by letos mohly začít přípravné práce, hotovo by mělo být za dva a půl roku od zahájení stavby.

Kdy se palác v Ústí začne stavět, kolik bude stát a za jak dlouho bude asi hotový?

Připravuje zadávací dokumentace na výběr zhotovitele stavby. Výběr zhotovitele je plánován ve 4. kvartálu roku 2021. Přípravné práce by mohly teoreticky započíst ještě v tomto roce. Nový Justiční areál v Ústí nad Labem by měl být postavený za dva a půl roku od zahájení stavby. Cena výstavby je dle vypracované projektové dokumentace je stanovena na 2,4 miliardy korun včetně DPH

Můžeme sdělit také technické detaily? Například jak bude velký, kolik jednacích síní, kanceláří?

Nový Justiční areál bude sloužit krajskému a okresnímu soudu, Krajskému a okresnímu státnímu zastupitelství. Dále Probační a mediační službě, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových – územní pracoviště Ústí nad Labem, Vězeňské službě ČR – justiční stráž a Ministerstvu spravedlnosti ČR. Nové kanceláře v nich najde 828 zaměstnanců. K dispozici bude celkem 46 soudních síní různých velikostí a celková užitná plocha areálu bude necelých 43 tisíc m2.

Změnilo se něco v plánu stavby v posledních letech?

Na základě požadavků jednotlivých organizačních složek státu, které mají být umístěny v novém justičním areálu, došlo v průběhu let k úpravám, které se týkaly zejména vnitřního uspořádání kanceláři a dalších místností. S ohledem na vzrůstající nároky došlo k navýšení.

Proč se plánovaná stavba stále protahuje?

Výstavba justičního areálu v Ústí nad Labem byla plánována od počátku roku 2002. Vzhledem k nejasnosti rozsahu a způsobu financování projektu včetně stanovení stavebníka, byla výstavba průběžně posouvána v čase. V roce2016 přešel daný projekt pod komplexní řízení ministerstva a bylo rozhodnuto o navýšení finančních prostředků na celkovou realizaci akce. Od daného termínu se do dnešního dne podařilo zajistit výběr projektanta a zpracování projektové dokumentace pro realizaci akce. Na základě této dokumentace se podařilo koncem dubna úspěšně projednat zajištění chybějících finančních prostředků na samotnou realizaci.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*