Ústí navštívila chargé d´Affaires USA Jennifer Bachus, otevřela tu americkou knihovnu

  •  

Chargé d´Affaires velvyslanectví USA v Praze Jennifer Bachus navštívila v pondělí Ústí nad Labem. Na magistrátě města ji přijal primátor Petr Nedvědický se svými náměstky.

V přátelském rozhovoru se mluvilo o problémech města a možnostech jejich řešení a také o perspektivách vzájemných vztahů. Ústí nad Labem by mělo zájem o spolupráci s některým americkým městem – například s Clevelandem. „Přivítali bychom spolupráci na univerzitní úrovni, vysoké školy mají velký potenciál pro navázání a rozvíjení podobných vztahů a my jako město bychom to podpořili,“ uvedl primátor Nedvědický.

Zároveň se v rámci svého ústeckého programu zúčastnila slavnostního otevření americké knihovny v Ústí nad Labem.

„Za podpory našeho zřizovatele Ústeckého kraje a nového vedení města Ústí nad Labem intenzivně pracujeme na navázání užší spolupráce s Velvyslanectvím USA od začátku letošního roku. I přes všechna úskalí a omezení, která s sebou přinesla pandemie koronaviru, se nám v tomto období podařilo společnými silami realizovat dvě velmi úspěšné online akce. Velkou radost mi udělala především beseda s diplomatem Douglasem Morrowem, do které se zapojilo téměř 500 studentů z našeho kraje,“ říká k počátku spolupráce s ambasádou Spojených států ředitelka knihovny Jana Linhartová.

„Na spolupráci s lidmi z Ústeckého kraje prostřednictvím Severočeské vědecké knihovny se moc těšíme. Věříme, že otevření americké knihovny v Ústí nad Labem představuje perspektivní partnerství mezi ústeckým regionem a Spojenými státy,“ řekla Jennifer Bachus, která též zdůraznila, že Ústecký kraj se v současné době stává jedním z center zájmu amerických investorů a zaměstnavatelů.

„Naši novou americkou knihovnu jsme se po dohodě s velvyslanectvím a zřizovatelem rozhodli pojmenovat American Library Ústí nad Labem, protože je však oficiální název poměrně dlouhý, myslíme si, že se mezi uživateli bude větší oblibě těšit zkratka ALUL,“ vysvětluje Jana Linhartová.

V rámci slavnostního otevření knihovna zároveň představila novou kolegyni, Američanku Anne Heaton Petrak, která bude činnost ALUL koordinovat. „Anne nás zaujala již na prvním pracovním pohovoru, kromě toho, že ovládá několik cizích jazyků, projevila obrovské nadšení, a i když k nám na plný úvazek nastoupí až v průběhu léta, bezprostředně po vítězství ve výběrovém řízení se začala seznamovat s knihovnou a po hlavě se vrhla do práce. Nepochybuji, že je naše americká knihovna v dobrých rukou,“ říká k výběru nového zaměstnance Jana Linhartová


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*