Volba ředitele zoo způsobila rozkol v koalici

  •  

Zvolení Ilony Pšenkové ředitelkou zoo způsobilo rozkol v koalici. Lídryně PRO!Ústí Karolína Žákovská proto vyvolala jednání o dalším fungování koalice. „Musím říct, že to způsobilo velký rozpor v koalici,“ uvedl náměstek primátora Martin Hausenblas. Podle něj mělo být výběrové řízení zrušeno a vyhlášeno nové.

Z mého pohledu bylo výběrové řízení na ředitele zoo jen hrou na výběrové řízení, kterou jsme si mohli odpustit. Hnutí ANO od začátku hledalo oporu pro nejmenování doktora Fejka, nejdříve u výběrové komise, pak u zastupitelů, nakonec u veřejnosti. Ani v jenom případě neuspělo. Očekávala bych, že v takovém buď ustoupí většinovému názoru, nebo se alespoň k situaci postaví čelem a svou volbu si obhájí. Místo toho jsme se po dvou měsících od výběrového řízení dočkali tvrzení, že toto řízení bylo zmanipulováno, protože někteří z jeho členů byli na vítězi dohodnuti dříve, než viděli koncepce jednotlivých uchazečů. Jako členka výběrové komise doufám, že je pan primátor schopen své tvrzení doložit, jinak totiž nepoškozuje jen výběr nového ředitele zoo, ale celé město,“ sdělila ve svém prohlášení Žákovská.

Primátor Petr Nedvědický totiž v úterý oznámil, že mentor ústecké zoo a člen výběrové komise David Nejedlo tvrdil, že někteří členové komise byli pro Fejka rozhodnuti předem. „Bohužel se objevilo podezření, že výběrové řízení neproběhlo podle pravidel. Část odborníků přizvaných do výběrové komise se na vítězi domluvila předem, aniž by viděla obě koncepce. Proto rada s rozhodnutím komise nesouhlasila a jmenovala ředitelkou Ilonu Pšenkovou,“ vysvětlil primátor Petr Nedvědický.

Pro Ilonu Pšenkovou hlasovali tři radní z hnutí ANO a dva z ODS, proti byli tři radní z klubu PRO! Ústí a radní z hnutí PRO Zdraví a Sport.

Podle náměstka primátora Tomáše Vlacha roli při výběru kandidáta kromě toho, že chce v ústecké zoo zachovat ikonická zvířata, jako jsou sloni nebo orangutani, hrálo i platové ohodnocení, za které je Pšenková ochotná nastoupit. „Nemá požadavek na žádné nadstandardní odměny, což byl taky jeden z důvodů, proč jsme se přiklonili jako klub ANO k tomuto výběru,“ řekl Vlach. Plat ředitele zoo se podle radních pohybuje 50 – 70 tisíc korun měsíčně, Petr Fejk chtěl plat 100 tisíc korun.

Odůvodnil to tím, že by plnil těžký úkol, pracoval přesčas i o víkendech a 30 % platu by hradil nájemné. „Součástí jeho záměru bylo, že deset milionů ročně ušetří na provozních nákladech,“ vysvětlil jeho platový požadavek Hausenblas.

Ústecká zoologická zahrada přišla před více než rokem o plné členství v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Na obnovu plnohodnotného členství v asociaci má zoo zhruba rok.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*