Ústí přitvrdí. Chce vyšší daně u problémových domů a pozemků

  •  

Vedení města hledá možnosti, jak znepříjemnit majitelům, které se nestarají o své nemovitosti, život. U problémových domů a pozemků plánuje zvýšit daň z nemovitosti. Jejich majitelé by mohli spadat až pod nejvyšší možný koeficient, podle kterého se daň určuje. Chce tak řešit sociální problémy nebo úklid odpadků.

„Město plánuje zvýšení daňového koeficientu na vybrané nemovitosti. Zvýšení daní se týká nemovitostí, ve kterých majitelé nejsou schopni zajistit dodržování základních norem z pohledu stavebně technického, hygienického nebo zanedbávají své povinnosti v oblasti údržby a čistoty, což představuje pro město zvýšené náklady,“ řekl náměstek primátora Tomáš Vlach a dodal, že město dlouhodobě bojuje proti obchodu s chudobou a po zrušení bezdoplatkových zón Ústavním soudem zintenzivnělo kontroly problémových míst a je připraveno zavést právě zvýšený daňový tarif k vyššímu zatížení problematických nemovitostí.

Podle náměstkyně primátora Evy Outlé je místní zákonný koeficient pro výpočet daně z nemovitosti 2%. U běžného domu je tak daň ročně pohybuje od 1 500 korun do tří tisíc. „Zákon městu umožňuje nastavit jinou sazbu daně než obvyklou, a to i jednotlivým parcelním a popisným číslům. Až do výše 5%,“ řekla Outlá.

Primátor Petr Nedvědický přiblížil, že pokud by se významně podařilo změnit charakter toho místa, tak by byl podán návrh, aby v dalším roce došlo ke změně danění na standardní míru.

Vyšší daní z nemovitosti chce město nahradit Ústavním soudem zrušené bezdoplatkové zóny. Seznam dotčených nemovitostí se teprve připravuje. Zvýšení daně z nemovitosti by se ale například týkalo i rozestavěné stavby na Mírovém náměstí nebo ruiny hotelu Máj.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*