Zastupitelé projednávali petici proti rezidenčnímu parkování u Kampusu

  •  

Na jednání ústeckých zastupitelů dnes proběhla bouřlivá diskuze. Týkala se modrých zón v okolí univerzitního Kampusu. Kvůli zavedení rezidentního parkování dokonce vznikla petice, pod kterou se podepsalo více než tři stovky obyvatel, požadujících zrušení rezidentního parkování. Podle nich se totiž problém s parkováním se nevyřešil, ale jen se přesunul jen o pár ulic dál, kterých se rezidentní parkování netýká.

Během diskuze, která trvala bezmála dvě hodiny, veřejnosti vadila především špatná komunikace magistrátu, před zavedením modrých zón. Cena za druhé a další auta, která je vysoká, a právě majitelé druhých aut parkují v jiných ulicích, kde není zavedené rezidentní parkování.

„Problém se tímto přesouvá na jiná místa v okolí Klíše. Cena parkování, především pro druhá auta, je pro rezidenty vysoká. Lidé parkují výše v ulicích a vzniká tam problém,“ řekla jedna z obyvatel dotčených ulic Marcela Berčíková. „Večer přijedete u vás je plno, ale v modrých zónách, kde však nemůžu zaparkovat, jsou volná místa. Proto bych navrhovala zlevnění rezidentních karet, na cenu, kterou by lidé byli ochotni zaplatit a tím tento pilotní projekt zavést,“ dodala Marcela Berčíková.

Podle primátora Petra Nedvědického je brzy opatření zavedené začátkem září vyhodnocovat. A zdůraznil, že cílem je především zkvalitnit život rezidentům. „Padali tady výroky, že jsme nepracovali exaktně s daty, ale já jsem přesvědčen, že odbor dopravy a odbor strategického plánování s těmi daty pracoval. Na druhou stranu se politické odpovědnosti nezbavujeme, zároveň si nedělám ambice na to, abych kontroloval z jakých modelů nebo jakými nástroji byly ty podklady připraveny,“ řekl primátor Petr Nedvědický a dodal, že vnímá i občany, kteří svůj názor vyjádřili.

Během hlasování k petici o dva hlasy neprošel návrh opozičního zastupitele Jiřího Madara na zrušení rezidenčního parkování u kampusu. Naopak byl schválen návrh primátora Nedvědického, že se radní budou zabývat připomínkami občanů a zároveň bude zpracováno systémové řešení parkování a zavádění dalších rezidentních zón. Znovu to zastupitelé musí projednat i s veřejností do konce března 2022.

Vedení města parkování v okolí univerzitního kampusu zpoplatnilo od září. Většina míst slouží pouze rezidentům. Modrá zóna platí v ulicích Palachova, Resslova, Pasteurova, ke křižovatce s Bezručovou ulicí, Thomayerova, U nemocnice a části ulice České mládeže. Celoroční parkovací karta na jedno auto vyjde na 1 200 korun, druhé už na šest tisíc a za třetí 15 tisíc korun.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*