Školitelé robotické chirurgie z Ústí učí v zahraničí

  •  

V ústecké Masarykově nemocnici se už vyškolilo šest desítek chirurgů, odborníků, napříč celou Evropou a – díky bývalým státům Sovětského svazu – i částí Asie. Nyní zamířil přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie Jan Schraml jako školitel pro robotické systémy učit kolegy do univerzitní nemocnice v polské Varšavě.

„Nemocnice pořídila v srpnu letošního roku robotický systém da Vinci Intuitive Xi, tedy stejný, který naše Centrum robotické chirurgie využívá k operacím více než 6 let. Proto jsem na základě pozvání polských kolegů provedl jako proctor – oficiální školitel – v září během dvou dnů první operace na novém přístroji, kterými byly prostatektomie z důvodu karcinomu,“ řekl Jan Schraml a dodal, že v Polsku není systém veřejného zdravotního pojištění tak štědrý ve smyslu úhrady robotické péče, tak jako u nás. „ I tak Polsko v posledních dvou letech zažívá masivní rozvoj robotické chirurgie,“ zdůraznil zkušený operatér.

Centrum robotické chirurgie v ústecké nemocnice funguje od 19. srpna 2008, kdy byla provedena první roboticky asistovaná operace – resekce tumoru ledviny. Do konce září letošního roku ústečtí operatéři provedli 4 008 roboticky asistovaných operací, u 2 879 z nich šlo o prostatektomii pro zhoubný nádor.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*