Zájem o domácí péči stoupá, zejména při epidemii

  •  

Domácí péče má nezastupitelnou roli, zvlášť teď v době pandemie koronaviru. Jak vysvětluje Šárka Doležalová, vrchní sestra ústecké agentury ACME sestřičky z domácí péče pečují o pacienty, jejichž zdravotní stav již nevyžaduje hospitalizaci, ale kvalifikovanou ošetřovatelskou péči podle pokynů lékaře.

Když se řekne zdravotní sestra, většina z nás si představí pobyt v nemocnici. Ale vy to umíte jinak. Co je vlastně domácí péče a kdo na ni má nárok?

Domácí péče je součástí komplexní léčby ať už se jedná o rehabilitace, převazy, péče o stomie, aplikace injekcí, podání léků, ale i adaptace na domácí prostředí po hospitalizaci. Jde o obnovení, dosažení a udržení kvalitního života, ať po stránce zdravotní, sociální, nebo psychické. Aby klienti mohli žít subjektivně spokojený a plnohodnotný život. A v tomto řetězci činností má zdravotní sestra v domácí péči nenahraditelné místo.

Už bezmála dva roky nám život komplikuje pandemie koronaviru. Můžete říct, jak moc to ztížilo vaši práci?

Stejně jako v minulém období kdy pandemie sílila, jsme i nyní obnovili režim, který se nám osvědčil. To znamená, že se personál naší agentury nesetkává ve společných prostorech agentury, preferujeme home office a veškerá komunikace personálu probíhá především telefonicky nebo emailem. Tento osvědčený režim už není pro nás ničím novým.

Dá se říct, jaký je v současné době zájem o vaše služby?

V současné době je zájem o naše služby o něco vyšší, přikládáme to aktuální covidové situaci, kdy si myslíme, že někteří klienti by jinak pravděpodobně našich služeb nevyužili. A celkové povědomí o agenturách domácí péče je velice dobré.

Nyní se hodně mluví o očkování proti covid-19. Radí se s vámi klienti, jestli se nechat naočkovat?

V poslední době je aktuálním tématem třetí dávka očkování. Rádi klientům poradíme, ale konečné rozhodnutí je na nich.

Je něco, co vás během tohoto roku opravdu potrápilo a co vám naopak udělalo radost?   

Bohužel nás stále trápí nedostatek zdravotního personálu, v této situaci se nic nezměnilo. A radost máme, když můžeme u klientů péči ukončit s tím, že se uzdravili. Těší nás ohleduplnost ze strany klientů, což bohužel není úplná samozřejmost. V neposlední řadě nás těší skvěle odvedená práce všech zaměstnanců Agentury domácí péče ACME, patří jim velké díky.

ACME Domácí péče s.r.o.

Železničářská 908/24

400 03  Ústí nad Labem

Email: info@acmepece.cz

Tel. 475 216 331


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*