Osudová romance Tristana a Isoldy ožije na prknech divadla

  •  

Severočeské divadlo uvede v pátek 14. ledna premiéru opery Richarda Wagnera: Tristan und Isolde. Režie se ujala slovenská režisérka Andrea Hlinková, která se vrací do ústeckého divadla po několika úspěšných inscenacích. Její spolupráce s výtvarnicí Andreou Struhárovou  a choreografem Vladimírem Gončarovem tvoří skvěle sehraný tým. Režijně-výtvarná koncepce se tentokrát váže na jinou dimenzi: vesmír, univerzum, nekonečno, tedy prostor, kde se nenaplněná láska dočká svého naplnění. Hudebně operu nastudoval a diriguje  Miloš Formáček.


Příběh Tristana a Isoldy patří k nejslavnějším a nejkrásnějším milostným příběhům všech dob. V letech 1856–1859 vzniklo nejznámější hudebně dramatické zpracování tohoto námětu německým skladatelem Richardem Wagnerem. „Život a smrt, veškerý význam a existence vnějšího světa závisí tu jedině na vnitřním hnutí duše.” Tímto citátem je Wagnerova koncepce Tristana stručně, ale v obrysech, dokonale charakterizována.

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem uvádí verzi, která byla s ústeckým operním souborem a pod taktovkou Františka Vajnara nastudována v tehdejším Státním divadle Zdeňka Nejedlého,  po konzultaci s rodinou Richarda Wagnera. Premiéra se uskutečnila 30. června 1972. U příležitosti současného uvedení této opery byla ústeckému divadlu zapůjčena busta hudebního skladatele Richarda Wagnera Společností Richarda Wagnera v Praze. Premiéra se koná v pátek 14. ledna v 18:00 hodin a repríza v neděli 16. ledna v 16:00 hodin.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*